субота, 4 маја, 2024
vesti online

Polovina Kragujevčana ne plaća porez

Svaki drugi građanin u Kragujevcu ne plaća redovno porez na imovinu, zbog čega je poslato više od 21.000 opomena, rečeno je danas Tanjugu u gradskoj poreskoj upravi Kragujevca.

Dinari

Dinari, Foto: Shutterstock

„Oko 50 odsto poreskih obveznika poreza na imovinu uredno plaćaju, dok ostali imaju dug i kamatu za neplaćeni porez“, rekla je Tanjugu portparol te institucije Sanja Stanojević.

U ovoj godini, kako je rekla, sudeći prema podnetim poreskim prijavama, ima 62.098 građana i 620 firmi u Kragujevcu koji su obveznici za porez na imovinu.

Prema podacima te institucije, od 1. januara ove godine do 12. novembra naplaćeno je oko 200 miliona dinara od građana i oko 231 milion od firmi na ime poreza na imovinu.

„Kod građana to je 50 odsto više od ostvarenog prihoda u 2014. godini, a kod pravnih lica 30 odsto više“, rekla je Stanojević.

Prema njenim rečima, uz rešenja o porezu na imovinu građana za ovu godinu poslato je i 21.255 opomena, za iznos dugovanja koja prelaze 4.000 dinara.

„Na dostavljene opomene deo obveznika je platio dugovanja, dok je podneto i oko 600 zahteva za odlaganje plaćanja, na osnovu kojeg je moguće dobiti rešenje da dug plate na najviše 24 rate“, precizirala je Stanojević.

Ona je kazala da su opomene poslate i pravnim licima, od kojih je deo platio dospele obaveze, drugi su podneli zahtev za odlaganje, a neki su dobili i rešenje o prinudnoj naplati.

Međutim, u ovoj godini, kako je rekla, još nije bilo podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu zbog neplaćanja poreza na imovinu. (Alo)