четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Sledeći potez NATO su regionalni blokovi i nova gvozdena zavesa

Velika Skandinavija je iznenadila neke u Evropi kada su Švedska, Finska, Norveška, Danska i Island objavili zajedničku deklaraciju u kojoj nazivaju Rusiju „najvećim izazovom za evropsku bezbednost“, i obećali da će zbog toga pojačati svoju multilateralnu vojnu saradnju.

Piše: Andrej Koribko

nato crno more Sledeći potez NATO su regionalni blokovi i nova gvozdena zavesa

Posmatrači su međutim, već shvatili da će se to desiti, kada je Švedska, iako zvanično nije članica NATO, de-fakto predvodila protivruske napore severnoevropskog saveza, u nastojanju da povrati svoj davno izgubljeni imperijalni uticaj na region .

Isto se već može reći i za Poljsku, koja se ponaša na isti način i sa istim ciljevima, što znači da su sve oči sada uprte na Rumuniju, da bi se videlo da li će i ona hodati u korak sa Vašingtonom i njegovim partnerima-marionetama, u formiranju konačnog ključnog dela Nove gvozdene zavese koja je spuštena na Evropu.

Obrazac

Ekspanzija NATO je najveći destabilišući događaj u Evropi od kraja prvog Hladnog rata, a ona je takođe i jedan od osnovnih uzroka drugog.

SAD koriste ovu organizaciju da stalno prodiru u stratešku dubinu Rusije koju je ona zadržala posle 1991. godine, sa krajnjim ciljem podrivanja njenog potencijala vojnog odvraćanja i zauzimanja pozicija u budućem prvom napadu.

Ako se vojno-strateški balans promeni u korist SAD i NATO, a paritet postane koncept prošlosti, Vašington može koristiti novo stanje da ucenjuje Rusiju da bi ona pristajala na različite diktate, bilo da Moskva odstupi od svoje ideje multipolarnog sveta ili bude primorana da otvori svoje prirodne resurse za njihovu punu eksploataciju od strane zapadnih kompanija. (Pravda)