субота, 27 априла, 2024
vesti online

PEŠČANIK


Tri primedbe o EU

Interes za članstvom u EU je u porastu u većini balkanskih zemalja. Privrede jugoslovenskih država postaju sve povezanije sa privredom EU i to počinje da utiče na shvatanja privrednika.

Oproštaj Vučića od sebe

Da li je uz miting podrške moguć kontramiting osporavanja, uz bacanje starih novina ka vođi na primer, ili će sve proteći u slavlju onog sloja sirotinje koja sebe smatra pobedničkom stranom.

Colin Crouch – intervju

Brexit može biti zaustavljen jedino ukoliko vlada zaključi da su posledice izlaska neprihvatljivo teške i predloži javnosti da odluku promeni na novom referendumu. Ali to je malo verovatno.

Detant u bioskopu „Avala“

„Vi ga nemate, mi ga nemamo, i to je detant“, kaže Džejms Bond u obliku Rodžera Mura i baca ATAC sistem sa jedne od stena Meteora u provaliju, da ga ne bi dobili ni Sovjeti ni oni drugi, njegovi.

Zlobnica

Vučić se pitao kako da obeleži poslednji dan na mestu predsednika vlade – da poseti obnovljeni školski toalet, položi kamen temeljac za subvencionisanu fabriku ili da održi konferenciju za novinare.

Ministarstvo nekulture

Za ovih 8 meseci ništa od silnih obećanja nije realizovano, a sajt Ministarstva kulture i informisanja po tonu svojih saopštenja liči na naslovnu stranu nekadašnje Politike ekspres. Zašto je to tako?

Sabor SPC i sloboda misli

Na poslednjem saboru SPC napadnuta je akademska sloboda profesora i asistenata sa Bogoslovskog fakulteta zato što su kritikovali zahtev grupe građana o uvođenju kreacionizma u naše škole.

Agro ksenofobija

Ima u Mačvi selo u koje se pre nekoliko godina doselila jedna holandska porodica, kupila kuću i okućnicu, zakupila i nešto zemlje okolo i počela da se bavi organskom proizvodnjom.

Poljubac seksizma

U pokušaju da objasni zašto njegov odgovor novinarki televizije N1 „ako vam to kažem moram da vas poljubim“ nije seksistički, Saša Janković se koristi seksističkom praksom mensplejninga.

Faktor mira i labilnosti

Mada nas premijer gorljivo ubeđuje da se on niti iko iz vlasti nikada nikome nije zamerio ni rečima ni delima, skoro sve nastupe vlasti i njima bliskih ljudi treba označiti kao „uznemirujući sadržaj“.


Kolonijalni ambigraf

Deutsche Welle – Odlomak iz nove autorove knjige „Sunce ovog dana – Pismo Andriću“ koja izlazi početkom juna u izdanju Agore iz Novog Sada. U pitanju je poetski roman, epistolarni dijalog sa Ivom Andrićem…

Taktika protiv strategije

Novi magazin – Ima nečeg neobičnog u tome što je jedan gorljivi zagovornik evropskih integracija, kakav je prof. dr Miroljub Labus, izgovorio ono što je na dobošima desnog dela srpske opozicije.

Spomenici na nišanu

Autograf – Pred otvaranje izložbe „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“ u Beogradu prenosimo tekst napisan povodom iste postavke u Zagrebu: o zločinima nad kulturnim naslijeđem u ratovima devedesetih…

Psi i drugi

Mladina – Najluđom se pokazala predsjednica Hrvatske koja je oštro protestirala kod slovenskog predsjednika, kazavši kako se Thompsonov koncert ne smije zabranjivati zato jer „glazba spaja ljude“.


Phantom of Bujanovac

Ivica Dacic said that the only reason Jonuz Musliu won’t be “arrested” is the fact that Aleksandar Vucic “makes sure that his actions don’t cause additional damage or turn Musliu into a victim”.