недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

ZAPOSLENI NISU OPTIMISTI Srbi ne očekuju ni povišicu ni unapređenje!

Tužna slika srpskog radnika. Većina zaposlenih u Srbiji, njih čak 64 odsto, ne očekuje u ovoj godini povišicu, dok se 58 zaposlenih ne nada ni napredovanju.

Zaposleni radnici baš i nisu optimisti

Zaposleni radnici baš i nisu optimisti, Foto: RAS

 

Kako su pokazali rezultati istraživanja koje je sproveo sajt „infostud“, povišicu je ove godine dobilo tek sedam odsto zaposlenih, a napredovalo ih je još manje, samo oko četiri odsto.
– U najvećoj meri povišicu i napredovanje očekuju zaposleni u Bosni i Hercegovini, a najmanje oni u Hrvatskoj – pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovedeno u saradnji sa portalima za oglašavanje poslova iz tih zemalja.

Radnici

Radnici, Foto: Dušan Milenković

Ipak, bez obzira na krizu, dve trećine zaposlenih u Srbije planira promenu posla.
– Svaki peti anketirani je izjavio da ne želi da menja posao, dok njih oko 16 odsto planira da promeni posao samo u slučaju nužde. Kao i prethodnih godina, posao najviše nameravaju da promene zaposleni u Srbiji, a najmanje Hrvati, koji pak najviše i strahuju od gubitka posla, njih čak 45 odsto. S druge strane, interesantno je da je više od polovine radnika u Srbiji, njih oko 53 odsto, navelo da se ne boji za svoje radno mesto, dok brine njih 36 odsto, a u Bosni njih 37 odsto – pokazalo je istraživanje.
Što se tiče idealnog poslodavca, oko 32 odsto zaposlenih u Srbiji radilo bi za stranu kompaniju, njih oko 25 odsto bi najradije radilo za sebe, dok bi svaki peti radio za državu.
U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, odnosno njih 1.000 iz Srbije. (Alo)