петак, 26 априла, 2024
vesti online

Пада цена горива

Бензин и дизел јефтинији за око два динара, а течни нафтни гас за четири динара
Аутор: Ј. П.-С. петак, 12.05.2017. у 22:05

Пад цена нафте испод 50 долара за барел, забележен протеклих недеља, полако је почео да се рефлектује и на српско тржиште деривата. Тако су бензин и дизел од прошле недеље појефтинили за око два динара за литар.

Тренд појефтињења требало би да се настави и наредих дана, јер је пала и велепродајна цена горива за четири до пет динара, што пумпе такође треба да испрате снижавањем својих цена на пумпама, бар за толико.

На већини пумпи бензин БМБ 98 продавао се за 152,90 динара, литар обичног бензина појефтинио је за динар, па литра кошта 147,70 динара. Евродизел је јефтинији за 1,80 динара, а супердизел, обогаћен адитивима је појефтинио два динара за литар и продаје се за 157,90 динара.
Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, потврђује да су деривати појефтинили за око два динара, као и да се цене разликују од пумпе до пумпе.

– У зависности од тога којом брзином се троше старе залихе горива купљене по вишој цени и почињу да продају ове нове, набављене за четири до пет динара јефтиније, тако пада и цене на пумпама. Онолико колико ко од пумпи има простора да снизи цену, то и чини. Али, најважније је да је гориво јефтиније – каже он.

До када ће то потрајати, тешко је рећи. Последња три дана цена нафте типа „брент”, која се прерађује у Србији, на берзама је скочила изнад 51 долар за барел, с претходних 48. Ако се раст цена црног злата настави, то ће у догледно време опет довести до скока цена на пумпама. Срећа је, међутим, што су у овом часу стабилни и курс евра, долара, али и динара, каже он.

Упоређујући цене горива у Србији и региону јасно се види да је наша земља по цени дизела скоро у врху листе, јер се дизел точи по 1,231 евра и скупље га продају само у Албанији и Грчкој.

Када је реч о бензину, цена је 1,192 евра, а јефтиније се продаје у Мађарској, Македонији, Румунији Бугарској и БиХ. Истовремено је почела да пада и цена течног нафтног гаса ТНГ-а па на појединим пумпама може да се точи и за четири динара јефтиније. (Politika)