уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Михајловић: Радови на деоници Прељина-Пожега наредне године

PЕКИНГ – Потпредседница Владе Зорана Михајловћ изјавила је у Пекингу, где борави у оквиру делегације коју предвоји премијер Александар Вучић да се може очекивати да радови на деоници ауто-пута Прељина-Пожега на Коридиру 11 почну наредне године.

„Потписујемо Меморандум а вредност је 400 милиона евра. Очекујемо да, са докментацијом коју завршимо, следеће године можемо да почнемо радове”, рекла је Михајловић за Пинк.

Коментаришући то што ће Србија у Кини, где се одржава привредни Форум „Један појас, једна пут” потписати велики број меморандума, пре свега када је реч о инфраструктурним пројектима, Михајловић истиче да тако нешто није постигла ниједна земља у региону:

„Људи када чују за те 3,2 милијарде мисле да је то само прича. Али имали су прилике да виде да смо урадили деоницу Љиг-Прељина, да се тренутно ради од Обреновац ауто-пут и да ћемо ми ове године имати 102 километар ауто-пута – Обреновац-Уб, Уб-Лајковац, Лајковац-Љиг, Љиг-Прељина, а почињемо Прељина-Пожега идуће године. Вредност ових пројеката је тренутно највећа у региону.„

Ниједна држава у региону нема овакву вредност инфраструктурних пројеката, истиче министарка грађевинарства.

Министар привреде Горан Кнежевић каже да ће се са кинеском страном разговарати и о „неуралгичним тачкама” као што су РТБ Бор, Галеника.

„Надам се да ћемо кроз ове разговоре успети да се приближимо јер решења су још далеко”, рекао је Кнежевић за Пинк.

Има више заинтересованих компанија и ових дана ћемо разговарати са свима њима, додао је министар.

Министарство споразума ће потписати три споразума, а тим поводом министар Младен Шарчевић каже:

„Очекује се да стратешко партнерство са компанијом Хуавеи има за циљ дигитализацију нашег образовног система и опреме која је неопходна за тај део посла.„

Други ниво је сарадња која ће омогућити 1.000 стипендија на десет година, са свим плаћеним трошковима за најталентованије студенте из Србије који ће студирати на кинексим универзитетима.„

Премијер Србије Александар Вучић предводи делегацију која ће у Кини учествовати на Форуму Појас и пут, имати билатералне разговоре са кинеским руководством и сусрете са представницима водећих кинеских компанија.

У делегацији су министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. (Танјуг),(Politika)

5