субота, 27 априла, 2024
vesti online

Ovo su četiri tačke AMERIČKOG PLANA ZA KOSOVO koji u sredu u Beograd donosi Trampov izaslanik

Novi američki paket za Kosovo mogao bi već u sredu da se nađe pred srpskim zvaničnicima, kada u Beograd stiže Ves Mičel, izaslanik Donalda Trampa.

Kako pišu „Novosti“, moguće je da će Mičel u Beogradu da predstavi najnoviji radni kosovski tekst Trampove administracije, u četiri tačke: da Zajednica srpskih opština dobije široka izvršna ovlašćenja, da bude tesno institucionalno povezana sa potpredsednikom vlade u Prištini (koji bi bio iz redova Srba), da Beograd omogući članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, a da zauzvrat dobije otvorena vrata za EU i ekonomsku i političku pomoć SAD u međunarodnoj areni.

Dačić: Iskoristiti te kontakte

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije. On navodi da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci pozitivni.

Ivica DačićFOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA
Ivica Dačić

– Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je opšte poznato da nam administracija koju je personifikovala dinastija Klinton nije bila naklonjena – rekao je Dačić.(BLIC)