петак, 26 априла, 2024
vesti online

OTKRIĆE NAD OTKRIĆIMA: Pronađena kuća u kojoj je odrastao ISUS?

Isklesana u jednom brdu u Nazaretu, u današnjem Izraelu nalazi se skromna kamena kuća iz prvog veka, koja bi, ako je suditi po proceni britanskog arheologa, mogla biti Isusova rodna kuća, piše Live Science. com.

isusova kuca OTKRIĆE NAD OTKRIĆIMA: Pronađena kuća u kojoj je odrastao ISUS? (FOTO)

Britanski arheolog i profesor Ken Dark koji je istraživao arheološko nalazište u severnom Izraelu od 2006. godine, smatra da njegovo verovanje potkrepljuje drevni rukopis koji govori o jednom objektu u Nazaretu. Rukopis „De Sanctis Locis“ potiče iz 670. godine i napisao ga irski monah Adomnan, a u njemu se nalazi i opis kuće koja je smeštena između dve grobnice i ispod crkve.

Tekst se temelji na hodočašću franačkog biskupa Arculfa u Nazaretu i u njemu se spominje crkva „gde je nekada tamo bila kuća u kojoj je othranjen Gospod u detinjstvu“.

U članku objavljenom u časopisu Biblical Archaeological Review, dr. Dark kaže da iako još nema dokaza, za sada nema „nijedan dobar razlog“ da veruje da ovo nije bio Isusov dom.

„U eri Vizantije i opet u 12. veku u vreme krstaških ratova, ruševine zgrade uključene su u crkvu, što ukazuje da je od velikog značaja i trebalo bi je zaštititi“, tvrdi ovaj arheolog sa Univerziteta Riding.

isusova kuca 1 OTKRIĆE NAD OTKRIĆIMA: Pronađena kuća u kojoj je odrastao ISUS? (FOTO)

Kuća je isklesana na padini sedimentne stene i ima niz soba i stepenište. Zubu vremena oduprela su se jedna izvorna vrata i deo izvornog poda.

Kao značajno otkriće, kuća je prvi put identifikovana 1880. godine nakon slučajnog otkrića antičke cisterne koju je pronašla 1 časna sestra. Časne sestre 2006. godine dozvolile su dalje istraživanje ovog nalazišta. (Pravda)