Od kako je stigao nazad u Izraelu, premijer se suprotstavlja onima koji zagovaraju da nije postojala alternativa u njegovom obraćanju prema američkom Kongresu.

Premijer Benjamin Netanijahu je sleteo u Izrael u sredu nakon dvodnevne posete Vašingtonu, komentarišući „Mnogi su mogli da čuju mišljenje koje Izrael ima u vezi lošeg sporazuma sa Iranom“

Očigledno aludirajući na one koji su zastupali tvrdnju da nije bilo alternative u njegovom govoru, Netanijahu je rekao da je u stvari zaista i pružio alternativu, koja bi Iranu dala dovoljno vremena, ali uvodeći nove restrikcije.

On je takođe dodao da zastupa politiku nepopuštanja sankcija, dok Iran ne prekine sa neprijateljskim aktivnostima protiv svojih suseda i da prestane sa svojim pretnjama o uništenju Izraela.

Netanijahu je rekao da je dobio pozitivne reakcije kako od Republikanaca tako i od Demokrata, a uveren je da su svi razumeli zašto je sporazum loše dogovoren.

U utorak, Američki predsednik Barak Obama preneo je reporterima „Koliko vidim, neće biti nikakvih promena u našoj politici prema Iranu“ nakon obraćanja Izraelskog Premijera Bendžamina Netanijahua Kongresu predvodeći Američke pregovore u vezi Iranskog nuklearnog programa.

„Premijer nije ponudio nikakve održive alternative ” rekao je Obama, pozivajući Kongres da sačeka procenu nuklearnog sporazuma sa Iranom, pre nego što se sporazum potpiše. Obama je rekao da će samo pristati na onajsporazum koji sprečava Iran da napravi nuklearno oružje.

Viša kongresmenka Demokrata Nensi Pelosi smatra da je obraćanje kongresu „uvreda za inteligenciju Ujedinjenih država“, dok je viši US zvaničnik rekao da je premijer bio kontradiktoran u svom izlaganju.

(JPost) (isra-news)