четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

ORBAN IMA PLAN ZA MIGRANTE: Ključ rešenja u Turskoj, Libanu i Jordanu

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja je izložena kritikama zbog oštrog tretmana prema izbeglicama, predložio je danas da Evropska unija da tri milijarde evra pomoći susedima Sirije kako bi se na taj način sprečio ogromni priliv izbeglica.

Viktor Orban (Foto: RIA Novosti)

Orban je u intervjuu za nemački list “Bild” rekao kako želi da EU da novac Turskoj, Libanu i Jordanu, prvim zemljama u koje dođu Sirijci kad napuste svoju zemlju bežeći pred ratom, prenela je agencija AFP.

– Imamo plan koji ću predstaviti liderima Evropske unije na našem sledećem sastanku, a koji predviđa obezbeđenje ogromne finansijske pomoć zemljama koje graniče sa Sirijom – rekao je mađarski premijer.

Od početka rata u Siriji, pre četiri godine, milioni ljudi su napustili tu zemlju, a mnogi od njih su našli utočište u kampovima u susednim zemljama.- Ukoliko je potrebno više novca, povećaćemo pomoć sve dok priliv izbeglica ne presuši. Ti migranti ne dolaze iz ratnih zona, već iz kampova iz tih susednih zemalja, gde su bili bezbedni. Oni ne beže od opasnosti, oni su već pobegli i ne bi više trebalo da strahuju za svoje živote. Oni ne dolaze u Evropu zato što tragaju za bezbednošću, već zato što žele bolji život nego što ga imaju u kampu. Oni žele nemački život ili možda švedski život. Činjenica je da ne postoji takvo osnovno pravo kao što je pravo na bolji život, već samo pravo na bezbednost i ljudsko dostojanstvo – rekao je Orban u intervjuu za “Bild”.

Orban je zauzeo čvrst stav prema hiljadama izbeglica koje prolaze kroz Mađarsku i insistira na primeni novog oštrijeg zakona, prema kom je ilegalni prelazak granice krivično delo. Pored toga, povećan je broj vojnika koji na granici Mađarske sa Srbijom grade ogradu, podseća AFP. (Pravda)