петак, 26 априла, 2024
vesti online

OPKOLjAVANjE: Amerikanci dovlače teško naoružanje u Mađarsku!

BUDIMPEŠTA – Nakon što je u Bugarsku i Rumuniju dopremljen veliki broj različitih NATO jedinica, još jedan naš sused dobija „pojačanje“ pod izgovorom zaoštravanja situacije u Ukrajini, u kojoj u poslednje vreme najveći problemi ne dolaze od strane novoruskih snaga, već od strane radikalnih desničarskih organizacija.

M1A1 Abrams  u ratu u Iraku (Foto: Vikipedija)

 

Lokalni mađarski izvori prenose da će SAD poslati vojna vozila Bredli i tenkove M1 u Mađarsku iduće godine u sklopu vojnih vežbi.

Bio bi to još jedan NATO „odgovor“ na tenzije između Rusije i Ukrajine. Izvori prenose kako bi to bila „privremena relokacija“ američkih snaga.

Iz mađarskog ministarstva odbrane nema komentara, kao ni iz američke ambasade u Budimpešti. Nije poznato odakle je informacije dobio mađarski pro-vladin dnevni list Napi Gazdasag koji je prvi objavio ove vesti.

Predstavnik za medije mađarske Vlade rekao je da Mađarska nije dobila službeni zahtev od SAD-a za dovođenje teškog naoružanja.

Da podsetimo, Mađarska se graniči sa Ukrajinom, ali takođe ima i relativno dobre odnose s Rusijom. Ipak, kao NATO članica moraće da prihvati odredbe koje stižu iz vrha Alijanse.

(Pravda)