петак, 21 јуна, 2024
vesti online

ODBRUSILA AMERIKANCIMA Merkel: Nemačka se neće više vojno angažovati protiv ISIS-a

Kancelarka Angela Merkel ne prihvata zahtev SAD da se Nemačka više vojno angažuje u borbi protiv terorističke Islamske države.

Imuna na američki zahtev: Angela Merkel

– Verujem da Nemačka ispunjava svoj deo obaveza i ne moramo da razgovaramo o novim pitanjima koja su povezana sa tim – rekla je Merkelova za televiziju ZDF, komentarišući pisanje Špigla da su SAD uputile zahtev Berlinu za snažnije angažovanje protiv ID, preneo je Rojters.
„Špigel“ navodi da, na osnovu pisma koje je američki sekretar za odbranu Ešton Karter prošle sedmice poslao nemačkoj ministarki odbrane Ursuli fon der Lejen, Vašington traži veći vojni doprinos Berlina u borbi protiv ID.

Prema pisanju nemačkog magazina, u pismu nema posebnih zahteva i istovetno je sa zahtevima koje su SAD poslale ostalim svojim partnerima.
Portparol nemačkog Ministarstva odbrane potvrdio je prijem pisma i dodao da se američki zahtev razmatra.
Drugi detalji vezani za sadržaj pisma nisu saopšteni, navodi Raša tudej.
Nemački poslanici odobrili su prošlog petka slanje do 1.200 vojnog osoblja i šest aviona „tornado“ u Siriju, kao podršku Francuskoj nakon terorističkih napada 13. novembra.
Berlin je, takodje, saopštio da će poslati fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona Šarl de Gol u istočnom delu Sredozemnog mora.
U četvrtak, prva grupa nemačkih vojnika, sa dva aviona „tornado“ i avionom za dopunu goriva, stigla je u vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu izjavila da nemački kontingent neće sarađivati sa snagama režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada na terenu. (Blic)