уторак, 7 маја, 2024
vesti online

Od 2019. obvezni vojni rok do 30 dana

Od 2019. obvezni vojni rok do 30 dana

Foto: Ivica Galović / PixsellFoto: Ivica Galović / Pixsell

Budući vojni rok bio bi obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave.

Potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj.

Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave. MORH, koji vodi Damir Krstičević,u taj projekt ne ide napamet, nego će konture projekta dobiti na proljeće, kada bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti zemlje.

– Moramo vidjeti koje nam nove sposobnosti u sigurnosnom sustavu trebaju – kaže Krstičević te potvrđuje da su veliki izgledi da struka zaključi kako je Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitičkih i regionalnih ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok.

No, kako piše Večernji list, radi se o uvođenju tzv. light vojnog roka, dakle više je riječ o kratkotrajnom uvježbavanju i savladavanju osnova vojničke obuke. Stoga bi isprva taj vojni rok trebao trajati samo četiri tjedna, razmatra se varaijanta i obuke od samo tri tjedna. (poslovni.hr)