уторак, 21 маја, 2024
vesti online

Obustavljen postupak protiv KAP-a pred međunarodnom arbitražom

Postupak pred medjunarodnom arbitražom, koji je protiv Kombinata aluminijuma Podgorica pokrenut po tužbi ruske VTB banke obustavljen je na osnovu naredbe Visokog suda pravde u Londonu.

Bivši vlasnik KAP-a, ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija, sa njom povezana En plus grupa i ruska VTB banka u stečajnom postupku potražuju oko 120 miliona eura i uz crnogorsko Ministarstvo finansija i Elektroprivredu su najveći povjerioci.

VTB od KAP-a potražuje skoro 26 miliona eura koje, sasvim je izvjesno, s obzirom na vrijednost stečajne mase Kombinata i svoje pozicije u redu po kom se povjerioci isplaćuju, neće moći da naplati.

VTB je, vjerovatno svjesna te činjenice, pokrenula spor pred Visokim sudom pravde u Londonu koji je juče obustavljen, o čemu je domaću javnost, izjavom državnoj televiziji, izvjestio stečajni upravnik KAP-a,Veselin Perišić.

„Uspjeli smo da izdejstvujemo odluku medjunarodnog suda u Londonu da se obustavi arbitražni postupak koji se vodio po tužbi VTB banke čime je, praktično, odbijena tužba te banke čiji je iznos potraživanja bio preko 25 miliona eura.“

Dobra vijest koja je stigla iz Londona u značajnom dijelu pravno laičke javnosti, zabrinute za ishode brojnih arbitraža u vezi sa KAP-om, čiji bi negativan ishod veoma destabilizoavao ionako krhke javne finansije Crne Gore, izazvala je iznenadjenje.

Medjutim, advokat Nikola Martinović kaže da iznenadjenju nema mjesta, ali sudeći po njegovoj izjavi, može se zaključiti da, imajući u vidu domaće sudstvo, nema mjesta ni čudjenju zbog činjenice da ovakvu odluku mnogi nijesu očekivali.  (Slobodna Evropa)