субота, 4 маја, 2024
vesti online

NOVI DETALJI Kako je funkcionisala mreža fondacije prve dame: Donacija Dragici, pa unosni poslovi

Da se donatorima Fondacije „Dragica Nikolić“ dobročinstvo isplatilo i da su od njega imali koristi potvrđuje primer nekoliko kompanija koje su svoju humanost na jednom projektu, dobro unovčile na nekom drugom.

Tomislav i Dragica Nikolić

Foto: Robert Getel / RAS SrbijaTomislav i Dragica Nikolić

„Blic“ je došao u posed spiska finansijera kragujevačkog porodilišta, od kojih su neki uključeni i u novu humanitarnu akciju prve dame, odnosno izgradnju Centra za matične ćelije. Zbog toga bi nadležni organi trebalo da ispitaju da li je tu bilo određenih zloupotreba, ali i da li su kompanije i pojednici koji su finansirali Fondaciju „Dragica Nikolić“ imali privilegovan položaj.

Naime, indikativno je da baš firme koje su bile najveći donatori rekonstrukcije kragujevačkog porodilišta 2014, dve godine kasnije (2016) budu angažovane na projektu Centra za matične ćelije i Instituta za vantelesnu oplodnju, koji se delom finansira od novca fondacije prve dame.

Reč je pre svega o firmama „Banković“, čiji je vlasnik Boban Banković iz Surdulice, i „Jezero“, koja pripada Goranu Kojoviću, bliskom prijatelju predsednika Nikolića. Prva je, doduše, posao dobila na tenderu, dok je drugu angažovao Boban Banković kao podizvođača. Pored njih, kao donatori kragujevackog porodilišta pojavljuju se i trgovac oružjem Slobodan Tešić i njegova supruga, ali i Milinko Cicmil sa kompanijom „Promont group“. Radi se o firmi iz Vrdnika koja se bavi građevinskim poslovima i hotelijerstvom. Na spisku je i još nekoliko preduzeća (vidite okvir).

Izvor „Blica“, rukovodilac firme jednog od donatora, kaže da se njegovom gazdi dobročinstvo prema porodici Nikolić i te kako isplatilo. (Blic)