петак, 21 јуна, 2024
vesti online

NOVA OPASNOST ZA SRPSKE SVETINJE

Topao dan pred nama

ŠTRAJK Lufthanza otkazala 930 letova

Blic
pre 7 sati
Nemačka aviokompanija „Lufthanza“ otkazala je 930 letova planiranih za sutra, zbog štrajka radnika, iako su kompanija i sindikat večeras saopštili da su otvoreni za sporazum. Letovi su otkazani na aerodomima u Frankfurtu, Minhenu i Diseldorfu, čime je pogođeno oko 100.000 putnika. Aviokompanija je… »

Mali avion pao na zgradu u Ohaju

Blic
pre 7 sati
Mali avion srušio se danas u stambenoj četvrti u mestu Akron u Ohaju, ali za sada nema podataka o poginulima ili povređenima. Mali avion, „Hoker 25“, koji je leteo ka aurodromu Fulton u Akronu, zakačio je jednu stambenu zgradu koja se zapalila, posle čega su lokalni stanovnici ostali bez struje. Na… »

Klintonova: Borba protiv IS da, proglašenje rata ne

Večernje novosti
pre 8 sati
Kandidatkinja demokrata na američkim predsedničkim izborima, Hilari Klinton, rekla je danas da nije spremna da podrži zvanično proglašenje rata protiv pripadnika Islamske države. Kandidatkinja demokrata na američkim predsedničkim izborima, Hilari Klinton, rekla je danas da nije spremna da podrži… »

Uhapšen muškarac koji je planirao napad u Francuskoj

Blic
pre 6 sati
Ministar unutrašnjih poslova Fancuske Bernar Kaznev, saopštio je u utorak da je osujećen plan jednog radikalnog islamiste da izvrši napad na pripadnike vojne mornarice u luci Tulon. Ministar unutrašnjih poslova Fancuske Bernar Kaznev „Pošto je godinu dana bila pod nadzorom zbog radikalnih stavova i… »

NOVA OPASNOST za srpske svetinje

Blic pre 8 sati

Srbija je juče u Unesku ostvarila veliku pobedu, ali su iz Prištine odmah stigle najave da će se već sledeće godine opet kandidovati. Prava bitka tek nas čeka. A jedini način da Srbija zaista trijumfuje jeste da u narednih 12 meseci… »

Ružica Kantar

Dželat i žrtva

Prema preporukama Evropske komisije, Srbija bi u narednih godinu dana trebalo da obezbedi uslove za puno ostvarivanje slobode izražavanja. A ovo je za nas jednostavno koliko i da ostvarimo budžetski suficit, da se oslobodimo svih dugovanja ili pak da finansiramo izgradnju nacionalne svemirske stanice koja bi bila srpski odgovor na NASA.

Uzrok tome treba tražiti u duboko ukorenjenom verovanju političara i tajkuna da su mediji oglasni prostor koji se zakupljuje prema potrebi. Nažalost, većina današnjih medija i jeste slikovnica s lepim slikama i događajima koji nalikuju realnosti. Međutim, ne treba smetnuti s uma kako je do toga došlo i ko je za to odgovoran.

Naime, nisu mediji ti koji su iskoristili pozicije moći da naprave takvo okruženje da novine ne mogu da žive od tiraža, a nisu ni oni napravili monopol na tržištu agencija za oglašavanje, učinivši njihove vlasnike najvažnijim ljudima u Srbiji. Nisu ni sami sebi pretili gašenjem listova…

Nije ni autocenzura došla kao posledica slabe moralnosti novinara. Došla je kao prosta manifestacija straha od egzistencije koji je simptomatičan za siromašno društvo, s jedne strane, i ogromnih pritisaka i pretnji kriminalaca, s druge strane.

No, kao što često biva u slučajevima silovanja, ispašće kriv onaj ko obuče suknju…