субота, 4 маја, 2024
vesti online

Niš danas dobija ogranak SANU

Ogranak Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) svečano će biti otvoren danas u 11 sati na Univerzitetu u Nišu. Time će Niš, posle više od 25 godina, dobiti ogranak najviše naučne, umetničke i prosvetne ustanove u Srbiji.

Foto: Vesna Torović / RAS Srbija

Akademik Ninoslav Stojadinović smatra da je osnivanje Ogranka SANU veoma važno jer je to veliki podstrek za brži i bolji društveni razvoj cele jugoistočne Srbije.

U Ogranku su, pored Stojadinovića, i redovni članovi SANU Gradimir Milovanović i Jovan Hadži-Đokić, kao i dopisni članovi Milorad Mitković i Vladimir Rakočević.

Inače, Niš godinama nije mogao da formira Ogranak SANU jer je uslov bio da iz najvećeg grada jugoistočne Srbije bude pet akademika. Pre nekoliko meseci promenjen je Statut, koji sada dozvoljava da Niš bude centar akademika iz jugoistočne Srbije. Počasni članovi Ogranka u Nišu će biti predsednik SANU Vladimir Kostić i bivši predsednik Akademije nauke Nikola Hajdin.

Na otvaranju Ogranka će govoriti predsednik SANU, rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU akademik Milovanović.

Ogranak će biti smešten u delu zgrade Rektorata Univerziteta u Nišu, u kojoj je sada Privredna komora.

– Deo tog prostora će pripasti nama, a deo Univerzitetu, što je odlično. Tu ćemo imati dovoljno mesta za naš rad. SANU je već odobrila budžet, a do januara će biti primljeni najosnovniji kadrovi neophodni za početak rada. Do tada, u ovom prelaznom periodu, radićemo u prostorijama Centra, koji se nalazi u Rektoratu – kaže akademik Stojadinović. (Blic)