четвртак, 25 априла, 2024
vesti online

NE DA SE ISTOK: Masovna tuča Nemaca i azilanata nakon incidenta

Desničari su azilante progonili do hostela u kojem su smešteni, gde je sukob prekinula policija.

Tuča u Baušdenu (Foto: JuTjub)

Oko 80 desničara i 20 azilanata sukobilo se sinoć na središnjem trgu gradića Baušdin na istoku Nemačke, javlja Bi-Bi-Si.

Dan ranije jedan meštanin pogođen je flašom u blizini mesta sinoćnjeg sukoba, a građani su optužili azilante da su zauzeli trg ispred najvećeg tržnog centra u mestu.

Očevici navode da su nerede započeli azilanti, koji su na policijski zahtev da napuste trg odgovorili bacanjem flaša i dasaka. Kada se činilo da će se azilanti razići, na njih je nasrnula grupa nacionalista.

Gradonačelnik Baušdina pozvao je na smirivanje situacije i najavio povećavanje broja policijskih patrola u tom području kako bi trg ponovo postao dostupan građanima.

„Iz brojnih reakcija građana, turista i vlasnika lokalnih poslova shvatam da je situacija na trgu izazvala ozbiljnu zabrinutost“, napisao je gradonačelnik na Fejsbuku.

U Baušdinu i okolini postoje četiri prihvatilišta za azilante. Situacija u tom delu Nemačke je napeta već duže vreme, a bila je zapaljena i zgrada namenjena smeštaju azilanata.

Demonstracije desničarskih organizacija održavajuse i danas. (Pravda)