Bugarska agencija: Beograd se zvanično uključio u propagandu protiv ustavnih izmena u Severnoj Makedoniji 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

Srpska državna televizija RTS otvoreno se uključila u propagandu protiv ustavnih izmena u Severnoj Makedoniji, koji su obavezan uslov za početak pregovora Skoplja za članstvo u EU, piše danas bugarska agencija Bgnes.

Prema dopisniku Bgnesa iz Beograda, RTS u opširnom izveštaju pod naslovom „Postaju li Makedonci manjina u svojoj državi“ sugeriše gledaocima da „Bugari osporavaju identitet Makedonaca“.

„Pre pet godina Republika Severna Makedonija (RSM) je promenila ime kao uslov za nastavak evropskih integracija, ali sada je Bugarska postavila barijeru i želi da Bugari budu upisani kao manjina u preambuli Ustava, a predstavljaju samo 0,19 odsto stanovništva“, prepričava Bnes izveštaj RTS-a, dodajući da je odmah prenesen u „Politici“, koja se smatra za oficijelni dnevnik.

Prema bugarskoj novinskoj agenciji, u informacijama objavljenim na RTS-u, pored „opasnosti od Bugara, nije izostavljen ni drugi dežurni neprijatelj – Albanci, koji ugrožavaju integritet države“.

„Reporter RTS-a na samom početku citira bivšeg premijera (Severne Makedonije) Zorana Zaeva, koji je pitao Bojka Borisova kako su svi na svetu od majmuna, samo mi Makedonci od Bugara?“, navodi Bgnes u izveštaju naslovljenom „Beograd se zvanično uključio u propagandu protiv ustavnih izmena u RSM“, koji su preneli i makedonski mediji.

 

Takva primedba, prema toj bugarskoj agenciji, nikada nije upućena Borisovu i bila je namenjena lokalnoj publici.

Dodaje da se izveštaj RTS-a završava podsećanjem da je „RSM 2019. godine učinila ustupke Albancima i tako je albanski jezik postao službeni jezik države“.

„Argumenti protiv ‘opasnih izmena Ustava’ na RTS-u potpuno se poklapaju sa propagandom lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, koji plaši svoje sunarodnike ‘bugarskim diktatom’ svakog dana nakon usvajanja takozvanog ‘francuskog predloga’ koji otvara put zemlji za pregovore o članstvu u EU“, ocenjuje Bgnes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.