субота, 27 априла, 2024
vesti online

NEMA ODLAGANJA? Presuda Šešelju će biti izrečena i bez njegovog prisustva u Hagu

Haški tribunal može da izrekne presudu lideru SRS Vojslavu Šešelju i bez njegovog ličnog prisustva 31. marta u Hagu.

Neće dobrovoljno u Hag: Vojislav Šešelj

Foto: Mitar Mitrović / RAS SrbijaNeće dobrovoljno u Hag: Vojislav Šešelj

– Takva praksa ne bi se desila prvi put. Obično se dešavalo da prisustvo nije bilo obavezno kad je presuda oslobađajuća. To se desilo sa Jovicom Stanišićem i Frenkijem Simatovićem. Oni na izricanju jedne od presuda nisu morali da budu – kaže za „Blic” advokat Toma Fila, koji je branio haške optuženike.

Da li će Šešelj morati da bude prisutan na izricanju presude i da li oko toga eventualno postoje neke procedure, u Hagu nije bilo moguće dobiti odgovor.

– U ovom trenutku ne mogu da dam komentar na ovu temu s obzirom na to da se ova pitanja trenutno nalaze pred Pretresnim većem i da se tiču stvari o kojima sudije treba da odlučuju – kaže Nenad Golčevski iz Haškog tribunala.

Ovaj sud je pre nekoliko dana i zvanično saopštio da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. marta u 10 sati. Vlastima u Srbiji naloženo je i da „preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude”. Takođe, sudsko veće je ostavilo rok do 15. marta da Srbija izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogla imati u sprovođenju tog naloga. (Blic)