субота, 27 априла, 2024
vesti online

Neljubazni radnici, redovi i mito u katastru ODLAZE U ISTORIJU

Neljubazni radnici, redovi i često plaćanje mita u katastru u drugoj polovini januara s uvođenjem elektronske pisarnice odlazi u prošlost.

Foto: RAS Srbija

Prema saznanjima „Blica“, Republički geodetski zavod trenutno testira projekat e-pisarnice kako bi u narednih petnaestak dana, dokad bi sistem trebalo da počne da radi u svim katastrima u Srbiji, bili otklonjeni svi nedostaci. Dok će ova vest sigurno obradovati građane koji su i po nekoliko puta vraćani sa šaltera da bi nabavili još jedan papir, što je najčešće bio signal da se za izvesnu svotu novca stvar može ubrzati, za pojedine zaposlene u katastru nastupaju dani tuge zbog praznih džepova. Ovo indirektno za „Blic” potvrđuje i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

– Glavni izvor korupcije je nerešavanje predmeta. To su situacije kada neko svesno blokira predmet, pa ga vi častite i onda on odblokira predmet – kaže Drašković.

Takav način rada će, navodi, ubuduće biti onemogućen.

– Svih 170 katastarskih jedinica u Srbiji biće povezano u centralnoj pisarnici. Imaćemo pregled ko je i kada podneo zahtev, ko ga je obrađivao, kada je završen, koliko je vremena bilo potrebno, šta je nedostajalo ili nije – objašnjava Drašković.

Bilo koji zahtev moći će da se popuni i od kuće preko interneta ili na šalteru u katastru, ali u elektronskoj formi. Građanima će biti na raspolaganju zaposleni koji će ih uputiti na koji način se i šta popunjava. (Blic)