субота, 27 априла, 2024
vesti online

NATO OKRUŽIO SRBIJU Dve činjenice koje će nas naterati da PREISPITAMO VOJNU NEUTRALNOST

Gotovo sve države u našem okruženju su članice NATO, što je ponovo otvorilo pitanje Srbije i njene čvrsto proklamovane vojne neutralnosti. Šta bi moglo da je natera na eventualnu promenu stava? Dve su činjenice koje poznavaoci prilika navode kao važne – bez članstva u NATO Srbija će teško postati članica EU, a ostaće i bez zaštite u slučaju ozbiljnijeg sukoba u regionu.

Nakon ulaska Crne Gore u NATO još samo dve zemlje u našem okruženju nisu članice tog saveza. Za Makedoniju je to možda i pitanje vremena, dok bi put BiH ka toj vojnoj organiziciji bio verovatno mnogo teži.

Članice NATO u okruženju

Foto: RAS / RAS SrbijaČlanice NATO u okruženju

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnosti, ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu i pomenute dve države. Zašto nije dobro da vojno neutralna Srbija bude u potpunosti okružena članicama Alijanse?

Aleksandar Radić

Foto: youtube printscreen / youtubeAleksandar Radić

– Dobar deo srpskog naroda živeće u državama NATO-a i to ne možete ignorištete. Takođe, bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a nemamo vojne saveznike. To što održavamo vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom, a onda i sa Amerikom, to je lepo, ali to nije savezništvo – objašnjava Radić za „Blic“. (Blic)