понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

Mustafa: Poštovaću odluku ustavnog suda o ZSO

PRIŠTINA – Kosovski premijer Isa Mustafa tvrdi da je spreman da poštuje odluku ustavnog suda Kosova, koji treba da se izjasni o delu Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da formiranje ZSO nije njegova lična volja i podsetio da je za nju glasalo dve trećine poslanika skupštine Kosova.

Isa Mustafa (Foto: JuTjub printskrin)

„Osnivanje ZSO proizilazi iz zakona koji je usvojen u junu 2013. godine, većinom glasova onih koji se danas protive tome”, kazao je Mustafa.

Mustafa je ponovio da je spreman da poštuje odluku ustavnog suda Kosova, rekavši da će „mirno sačekati odluku i da će posle toga sprovesti”. On je takođe pozvao opozicione stranke da sačekaju konačnu odluku ustavnog suda, a ne „da u svoje ruke uzimaju pravdu”.

„Niko od nas, ni vladajuća koalicija, ni opozicija – ne može da preuzme ulogu ustavnog suda Kosova. Sud će se izjasniti o svakoj tački Briselskog sporazuma vezanog za ZSO”, dodao je Mustafa, prenosi „Koha ditore”.

On kaže da ni u jednoj demokratskoj zemlji ne može se naći primer da je premijer napadnut suzavcem.

„To nije demokratija nego nasilje kako bi se došlo do političkih ciljeva. Ove metode ne odobrava niko, već samo jedan broj huligana koji verovatno žele da unište sve. Pozivam opoziciju da se vrati u hram demokratije – skupštinu, i da zajednički rešavamo probleme”, istakao je kosovski premijer.

Pristalice kosovske opozicije su tokom prošle nedelje dva puta protestovale na ulicama Prištine, a oba protesta su eskalirala u nasilje u kojima su povređena 24 policajca i uhapšena 22 demonstranta, a uništeno je i nekoliko službenih vozila vlade Kosova.

Sednica skupštine Kosova biće održana u ponedeljak, a na dnevnom redu je 35 tačaka. Predsednik skupštine Kadri Veselji pozvao je opoziciju da ne ponavlja postupke kakvim je u prethodna dva meseca blokirala rad parlamenta.

„Kolege iz opozicije, razmislite o vašim odgovornostima. Vratite se u skupštinu. Ukoliko postoje pitanja za raspravu, ne bavite se nasilnim sredstvima, ne vređajte, ne koristite suzavac. skupština Kosova će nastaviti svoj rad”, rekao je Veselji, prenosi „Gazeta Blic”.

Lideri opozicije tvrde da neće odustati od napora da blokiraju sednice skupštine Kosova, sve dok se Vlada i premijer Isa Mustafa ne povuku potpis sa sporazuma sa Srbijom o ZSO i sa Crnom Gorom o graničnoj liniji. Oni su predsednici Kosova Atifete Jahjaga predali peticiju koju je potpisalo više od 205.000 građana koji se protive ovim sporazumima. (Pravda)