четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

Islamisti spremaju nemire u Sandžaku!

Prema informacijama srpskih bezbednosnih službi u crnogorskom delu Sandžaka u narednom periodu bi trebalo očekivati nemire koje će izazvati islamistički ekstremisti, a koji bi se mogli ubrzo preneti na Kosovo i Metohiju, saznaje „Alo!“.

Preti: Tutinac  Nedžad  Balkan

Preti: Tutinac Nedžad Balkan, Foto: printskrin

 

Cilj muslimanskih ekstremista na tom području jeste stvaranje islamske države Sandžak.
– Iako takve težnje postoje godinama, sadašnji trenutak je izabran zbog svih svetskih dešavanja sa Islamskom državom. Neko je dao mig ekstremistima da je sazreo trenutak i da bi trebalo da se okupe svi oko jednog cilja, a to je stvaranje sandžačke države – kaže naš sagovornik upoznat sa ovom akcijom.
On dodaje da se, naravno, ništa ne bi dogodilo preko noći, ali da je osnovno da se krene u ostvarivanje dugo čekane nezavisnosti te oblasti.
– Taj plan bi trebalo da ide u dve faze. Prva se odnosi na zahteve za formiranje Sandžaka kao regije s visokim stepenom autonomije. U drugoj etapi zahtevi bi bili radikalizovani – navodi on.
Takođe, da bi se plan realizovao, naveo je naš sagovrnik, neophodno je čvrsto povezivanje s Bosnom i Hercegovinom i vodećim islamskim zemljama.
– Na severu Crne Gore odavno deluju islamske ekstremističke organizacije, a na Kosmetu i severu Albanije i ćelije Al Kaide, a sada i Islamske države. Sve aktivnosti ekstremista i terorističkih organizacija su deo realizacije strateškog cilja islamskog ekstremizma na stvaranju jedinstvene islamske države na Balkanu. Treba samo navesti da u Raško-polimskoj oblasti i na severu Crne Gore, u opštinama Rožaje, Plav i Gusinje, deluju vehabije, a njihov broj stalno raste. Većina tih ekstremističkih organizacija se finansira iz vodećih islamskih država i od njih dobijaju direktive – kaže izvor „Alo!“. (ALO)