BEČ – Poslanik stranke Zelenih Austrije Peter Pilc upozorava na opasnosti transfera znanja za potrebe turske vojne tehnologije.

„Pomaže li Austrija sada da turski tenkovi brže mogu sravniti kurdska sela“, upitao je on povodom posla koji je sklopila firma „AVL“ iz Graca, koja treba da isporučuje motore za turske tenkove tipa „Altaj“. Prema Pilcu sporazumi o razvoju motora za turske tenkove već su potpisani.

Četiri prototipa ovog tenka su već testirana, s rezultatom da je snaga motora 65 tona teškog i 7,3 metara dugog diva od čelika ograničen. Nakon osam godina rada na razvoju ovaj problem nije mogao biti rešen.

„I sada austrijska firma treba da pruži vaznu pomoć“, kritikovao je Pilc. Od 1.000 tenkova koji su planirani da budu proizvedeni više desetina treba da bude prodato u Oman i Saudijsku Arabiju, ukazao je on.

„Imajući u vidu odlične odnose tih zemalja sa Islamskom državom Turci bi mogli svoje tenkove direktno isporučiti koljačima Islamske države“, poručio je on dodajući da bi Austrija isporukom motora postala saučesnik u napade na kurdska sela.

Ministar privrede Austrije treba da odluči o zahtevu za izvoz firme „AVL“ za posao „težak“ 190 miliona evra.

„Mi izvozimo naše znanje jednom mešovitom turskom koncernu. Gde će biti korišćeni motori o tome ne odlučujemo“, ističe kompanija „AVL“. (Novosti)