понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

Ministarstvo finansija SAD: Putin je korumpiran

Predstavnici Ministarstva finansija SAD rekli su za BBC da je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran i da američke vlasti znaju za to „mnogo godina“.

Vladimir Putin na udaru SAD

Foto: ReutersVladimir Putin na udaru SAD

„Videli smo kako omogućava bogaćenje svojih prijatelja, bliskih saradnika i kako marginalizuje one koje on ne vidi kao prijatelje, koristi državna sredstva. Bilo da je reč o ruskom energetskom bogatstvu, ili o drugim državnim ugovorima, upravlja onima kojima veruje da će mu služiti, a isključuje one za koje to ne misli. Za mene, to je slika korupcije“, rekao je za emisiju „Panorama“ Adam Zubin, koji nadgleda sprovođenje sankcija američkog Ministarstva finansija prema Rusiji.

Putinov portparol je to demantovao, rekavši da „nije potreban odgovor ni na jedno od ovih pitanja, jer su ona čista fikcija“, naveo je BBC, dodajući da Vladimir Putin nije želeo da da intervju za ovu emisiju.

BBC ističe da se veruje da je ovo prvi put da prvi put da je neko iz američke vlade optužio ruskog predsednika za korupciju.

Zvaničnici američke vlade nerado odgovaraju na pitanja o bogatstvu ruskog predsednika, ali je Zubin pristao da govori za „Panoramu“, emisiju koja istražuje to pitanje.

Zubin, međutim, nije želeo da komentariše tajni izveštaj CIA iz 2007. godine da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara, ali tvrdi da ruski predsednik „gomila tajno bogatstvo“.

„Veruje se da državnu platu ima oko 110.000 dolara godišnje. To nije tačan iznos njegovog bogatstva i on već dugo prikriva svoje stvarno bogatstvo“, kazao je Zubin.

BBC podseća da je 2008. godine Putin lično opovrgao tvrdnje da je najbogatiji čovek u Evropi, navodeći da su to „čiste gluposti“.

Za emisiju „Panorama“ govorio je i bivši ruski „insajder“ Dmitrij Skarga koji tvrdi da „iz prve ruke“ zna koliko je tačno Putinovo bogatstvo.

Skarga, koji je upravljao kompanijom „Sovkomflot“, kazao je da je nadgledao transfer od 35 miliona dolara za kupovinu jahte za Putina. Prema njegovim rečima, 57 metara dugačka jahta „olimpija“ bila je poklon Putinu od najpoznatijeg britanskog Rusa Romana Abramoviča, vlasnika fudbalskog kluba „Čelsi“.

„Činjenica je da je Abramovič, preko svojih zaposlenih, preneo jahtu na Putina. Bio sam na toj jahti krajem 2002. godine u Amsterdamu“, dodao je Skarga.

„Panorama“ je pitala i Abramoviča o toj jahti, a njegovi advokati su rekli da su to samo „spekulacije i glasine“.

Američka vlada je 2014. godine uvela sankcije Putinovim saradnicima. Zvaničnici SAD su tada naveli da Putin ima tajne investicije iz energetskog sektora, ali ga nisu direktno optužili za korupciju, naveo je BBC.

Pre samo pet dana, britanski sudija Robert Oven je, na kraju javne istrage o smrti bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka, rekao da je Putin verovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006.

„Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio… predsednik Putin“, rekao je Oven u londonskom Visokom sudu.

Kremlj je uvek negirao da je umešan u taj slučaj. (Blic)