U sagi oko Milovana Brkića izvesna samo jedna stvar 1foto Medija centar

U celoj sagi oko Milovana Brkića, novinara prvostepeno osuđenog za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka, samo jedna stvar je izvesna – on je u sredu popodne prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu. Sve ostalo – stvar je interpretacije.

Iz Tabloida, nedeljnika čiji je Brkić glavni urednik, tvrde da je on izložen torturi, da mu se onemogućava razgovor sa advokatom, ali i da mu je zdravlje dramatično ugroženo. Sve ove navode demantuju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, napominjući da se radi o namernom plasiranju dezinformacija.

Pritom, sve se odvija u trenutku kada Apelacioni sud u Beogradu treba da odluči da li da potvrdi rešenje o produženju pritvora Brkiću ili da ga pusti da se brani sa slobode.

Brkićev advokat Stevan Damnjanović naveo je za Danas da je njegov klijent prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu, ističući da se on nalazi u veoma lošem zdravstvenom stanju i da prima infuziju.

Takođe, u toku dana je redakcija Tabloida izdala novo saopštenje u kojem su apelovali na sve domaće i međunarodne institucije da utiču da se Brkiću pruži adekvatna lekarska nega i da mu se omogući da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Dan ranije, objavili su dramatičnije saopštenje, tvrdeći da je Brkić na samrti i da mu se onemogućava prebacivanje u Specijalnu zatvorsku bolnicu.

 

S druge strane, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za Danas navode da redakcija Tabloida nastavlja sa namernim plasiranjem dezinformacija u javnost, a korak dalje je otišla svojim poslednjim saopštenjem da je Brkić na samrti.

“Imajući u vidu činjenicu da ne možemo da saopštimo nijedan podatak iz zdravstvenog kartona M.B, jer bi to bilo kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, redakcija Tabloida ciljano uznemirava javnost iznošenjem ovakve jedne neistine. Ono što je istina jeste da je pritvoreno lice M. B. u sredu u popodnevnim satima iz Okružnog zatvora preventivno prebačeno na dalje praćenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu. Preporuku je doneo lekar Zdravstvene službe Okružnog zatvora u Beogradu i to isključivo iz preventivnih razloga jer u bolnici rade i lekari specijalisti iz više oblasti medicine. U samoj bolnici se obavlja sva neophodna dijagnostika na modernim aparatima i u savremenoj laboratoriji. To je jedini razlog upućivanja pritvorenog M.B. u ovu ustanovu, a ne zato što je on na samrti kako tvrdi redakcija Tabloida”, navode iz Uprave, uz podsećanje da odluku o upućivanju ne donosi upravnik zatvora, već isključivo lekar Zdravstvene službe.

Oni su, takođe, demantovali da je Brkiću bila zabranjena poseta advokata Stevana Damnjanovića 26. jula.

“To se nije desilo apsolutno nikad, pa ni 26. jula. Šta više, advokat Damnjanović je svakodnevno posećivao svog klijenta dok je bio u OZ Beograd i ne samo on, nego i drugi advokati koje je M. B. angažovao i to su vrlo lako proverljive informacije. Sam M.B. je obavestio upravu zatvora tog dana da iz zdravstvenih razloga ne želi da izađe na posetu i vidi se sa advokatom jer se, kako je naveo, loše oseća. Sve to je rečeno i njegovom pravnom zastupniku“, navode iz Uprave.

Oni su istakli da je Damnjanović posetio klijenta u četvrtak u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a tvrdnju Tabloida da su članovima Brkićeve porodice zabranjene posete ocenili su kao „neverovatnu laž“.

 

„Upravo ga je član porodice posetio u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, takođe, istog dana (27. jula) kad i advokat. Nema ni govora o nekakvim zabranama ili odstupanjima od bilo kakvih prava predviđenih zakonom”, zaključuju iz Uprave, ponavljajući da je lako proverljivo da je Brkić zdravstveno zbrinut od prvog dana dolaska u pritvor i da nije lišeno nijednog svog prava.

Saopštenja Tabloida usledila su nakon što je njegova odbrana uložila žalbu na rešenje o produženju pritvora. Kako je advokat Stevan Damnjanović istakao za Danas, očekuje se da u narednih nekoliko dana odluči po žalbi.

Milovan Brkić se od 6. maja nalazi u pritvoru, nakon što je objavljen snimak na kojem urednik Tabloida tvrdi da će “izgleda mladi klinci morati puškama da reše sudbinu Srbije”.

On je takođe rekao da od šetnji nema ništa, već da treba ući u skupštinu i “idiotu otkinuti glavu”. Snimak je napravljen ispred zgrade Narodne skupštine, tokom jednog od protestnih okupljanja građana.

U međuvremenu, Brkić je prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na rušenje ustavnog poretka. Advokat Damnjanović navodi da je tek u četvrtak primio presudu i da će u roku od osam dana odbrana uložiti žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.