четвртак, 28 марта, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Badem kao lek

OBRATITE PAŽNJU

MALO KO ZNA KAKO SVAKODNEVNO JEDENJE BADEMA UTIČE NA ORGANIZAM: Ove 3 STVARI vam neće izlaziti iz glave

Dijetetičari savetuju da jedemo šaku badema svaki dan kako bismo zadovoljili telesne potrebe za hranjivim materijama. Kako donosi Times Of India, postoj

Objavljeno:   08:29h

Bademi su ukusni i zdravi orašasti plodovi bogati hranjivim materijama. Danas su sve češći u redovnoj ishrani jer mogu zadovoljiti dnevne potrebe za nekoliko vrsta vitamina i esencijalnih minerala.

Dijetetičari savetuju da jedemo šaku badema svaki dan kako bismo zadovoljili telesne potrebe za hranjivim materijama. Kako donosi Times Of India, postoji

Bogati su antioksidansima

Brojna istraživanja pokazala su važnost antioksidansa u zaštiti stanica od oštećenja. Upravo su bademi jedan od najbogatijih izvora antioksidansa koji štite naše telo od oksidativnog stresa, upala i starenja. Kako bismo dobili više antioksidansa kada konzumiramo ove orašaste plodove, dijetetičari savetuju da ne sklanjamo koru s njih jer je u njoj koncentrirano najviše antioksidansa.

Sadrže velike količine vitamina E

Bademi
foto: Profimedia

Vitamin E jedan je od esencijalnih vitamina koji pomaže u radu našeg srca, a takođe ima dokazane prednosti za osobe s Alzheimerovom bolesti. Kako kažu dijetetičari, bademi su bogati vitaminom E, a samo 28 grama badema navodno može zadovoljiti 50 posto dnevnih potreba za ovim važnim vitaminom.

Bogati su magnezijumom

Još jedan nutrijent koji bademe čini čudesnom hranom je magnezijum. Iako je ovo možda mnogim ljudima nepoznato, istraživanja su pokazala kako magnezijun doprinosi boljem obavljanju više od 200 različitih funkcija u našem telu. Zdrava odrasla osoba prema preporukama stručnjaka trebala bi dnevno da unese 420 miligrama magnezijuma.