среда, 1 маја, 2024
vesti online

Махмутовић: У 2018. електронски рецепт у целој Србији

U Министарству здравља очекују да ће се до прве половине 2018. на целој територији Србије примењивати електронски рецепт и да ће врло брзо бити и добрих резултата у скраћивању листа чекања, а државни секретар Мехо Махмутовић каже да су у Министарству задовољни оним што је урађено.

Подносећи извештај о раду Министарства здравља на седници скупштинског Одбора за здравље и породицу, Махмутовић је рекао да после набавке шест акцелератора за зрачну терапију врло брзо очекује да неће више постојати листе чекања за онколошке пацијенте.

Пример набавке гама ножа, каже Махмутовић, говори о томе да се може уштедети за куповину тог апарата ако се квалитетно планира и поступа.

Навео је да је раније из Србије око 700 пацијената годишње одлазило на гама нож у иностранство, а да је у 2017. обављено око 820 таквих прегледа у Србији.

Каже и да је у току и набавка сајбер ножа, најсавременије опреме.

Навео је да је приоритет увођење електронског здравства, да је електронски рецепт већ заживео на целој територји Београда, да се примењује у још 42 здравствене установе широм Србије, те да је до овог момента издато нешто мање од три милиона електронских рецепта.

Према његовим речима, све је мање примедби на интегрисани информациони систем, а у плану је да у њега буду укључене и бонице, као и приватна пракса.

„Од укупне количине средстава за набаку лекова и у преговарачком поступку са фармацеутским кућама успели смо да набавимо доста иновативних лекова. Ових дана се воде преговори о још неким новим иновативним лековима”, рекао је Махмутовић.

Као резултат навео је напредовање Србије на лествици европских здравствених система по којој је Србија испред осам држава чланица ЕУ, а да се у наредном периоду може очекивати побољшање за још неколико места.

Међу резултатима навео је и отварање Клиничког центра у Нишу и најавио да ће врло брзо почети радови на Клиничком центру Србије у Београду, а да је у плану и реконструкција клиничких центара у Нишу и Крагујевцу

Каже да се тренутно рекоструише седам здравствених установа, међу којима је Дечија клиника у Тиршовој, а да ће бити изграђена и Тиршова 2.

У плану је, наводи, давање великог броја специјализација чиме ће бити створена нова генерација стручњака.

Министарство је током 2017. припремало већи број закона па се, каже Махмутовић, у идућој години може очекивати велики број нових прописа у скупштинској процедури.

У расправи на одбору, Жарко Кораћ из посланичке групе ЛДП рекао је да не би да разбија вероватно оправдани оптимизам у Министарству здравља, те навео да су у извештају представљени само позитивни резултати, а да је „сурова чињеница” да грађани имају „врло критичан однос” према здравственом систему и проблему корупције.

Било би, каже, пожељно да се у извештају наведе које реално проблеме види Министарство здравља, те да се тај ресор позабави односом приватног и државног здравственог система који, наводи, није решен и због тога произлазе огромни проблеми.

Кораћ каже да је његов утисак да људи који имају више новца одлазе приватном лекару, а у државне установе они који га немају.

Махмутовић је рекао да се у извештају Министарства о раду од јануара до септембра намерно није говорило о проблемима јер су затечени и из ранијег периода.

„Раније је била пракса да се сви проблеми гурају под тепих, сад се тај тепих напунио, морао је неко да га подигне, на срећу ми смо га подигли”, каже Махмутовић.

Навео је да не би улазио у разна спиновања и повезивања здравства са коруцијом, истичући да се ради о најхуманијој професиији.

Каже да је формирано антикоруптивно радно тело које стално, по позиву или без позива, прати и реагује на сваку примедбу.

Министарство, рекао је Махмутовић, настоји да здравстевни систем буде равномеран на целој територији Србије и да сви грађани, од Суботице до Трговишта, имају иста права.

„Ако сте болесни у Београду, ви сте мало привилегованији јер су ту већи клинички центри. Издвајање за здравствено осигурање сваког појединца је исто. Ако имамо иста издавајања, онда морамо да имамо иста право”, поручио је Махмутовић.

Навео је да је са приватном праксом постигнут договор о операцијама катаракте и поступцима вантелесне оплодње, те је и она већ интегрисана, али и истакао да се и даље најтеже операције и стања лече у државном здравству.

Чланови одбора из СНС подржали су рад Министарства здравља, а посланица напредњака Светлана Николић Павловић каже да су у здравству у последње две године остварени фантастични резултати, те да у наредном периоду пажњу треба обратити на примарну заштиту и решавање наслеђених „дубиоза”.

Након расправе, одбор је усвојио извештај о раду Министарства здравља од јануара до септембра ове године.  (Танјуг),(POLITIKA)

5