недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Kubik drva premašio 50 evra

Neočekivano duga zima istanjila je zalihe ogrevnog drveta među žiteljima Vranja ali i susednih opština gde je ovo još uvek tradicionalno najvažniji energent za zagrevanje pre svega porodičnih domaćinstava.

Piše: V. R.

Vranje, Bujanovac 21. februar 2017. 20:03

Kubik drva premašio 50 evra

Foto: Aleksandar Veljković

– Drvo smo jesenas prodavali po ceni od 33 do 35 evra po metru kubnom. Danas je ta cena bez obrade odnosno sečenja i cepanja 50 evra po metru kubnom i kupaca ima, kaže za Danas Stojan Petković iz sela Bresnice, koji na drvnom placu u Vranju ima stalne mušterije. On navodi da se vanredno kupuje jedan do dva kubna metra. Cena drva koja su spremna za ložište kreće se i do 65 evra.

Sa višom cenom suočili su se i oni Vranjanci koji za grejanje koriste pelet. I dok su za tonu jesenas plaćali 130 do 150 evra, sada je cena tog energenta dostigla 200, ali i enormnih 250 evra na pojedinim stovarištima u Bujanovcu.

Interesantno je da Elektrodistribucija u centralnoj opštini Pčinjskog okruga nije za sada imala primedbe na plaćanje računa za električnu energiju tokom ove zime, a za sada nema ni najave da bi moglo doći do isključenja onima koji su neredovne platiše. Građani nisu imali ni primedbe na daljinsko grejanje čije usluge pruža JP „Novi dom“, gde beleže ove zime rekordnu potrošnju mazuta.

– (Danas)