среда, 24 априла, 2024
vesti online

Brzi voz Beograd-Budimpešta „ZAKOČEN“, ali ovaj put Srbija NIJE KRIVA

Iako je najavljeno da će radovi na pruzi Beograd-Budimpešta, bar kada je u pitanju srpska strana, početi u maju, nepoznanica je šta će se dešavati sa mađarske strane i to zbog „packi“ iz EU upućene našem sverenom susedu

Deonica pruge od Pireja do Budempešte

Foto: N1info / screenshotDeonica pruge od Pireja do Budempešte

Samim tim, nepoznanica je i kada će građani Srbije moći da putuju pompezno najavljivanom prugom, koja bi im omogućila da umesto dosadašnjih osam sati do prestonice Mađarske stižu za tri. A to je samo deo onoga što ta pruga treba da omogući.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Evropska unija (EU), naime, ispituje finansijsku održivost 2,8 milijardi dolara vredne pruge između dva glavna grada, koja je deo kineskog železničkog projekta „Jedan pojas, jedan put“, zbog potencijalnog nepoštovanja evropskih propisa.

Problem je zapravo u tome što za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi, što ovde nije bio slučaj.

Zorana Mihajlović

Foto: N. Mihajlović / RAS SrbijaZorana Mihajlović

Potpredsednica vlade i minsitarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze kada je ovaj projekat u pitanju, i da veruje da će eventualni problem oko evropskih procedura i tendera sa Mađarskom biti rešen.(Novosti)