петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Ko će da uhlebi vojnike?

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova, komunalna policija i služba za obezbeđenje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija mogući su budući poslodavci profesionalnih vojnika kojima zbog starosti neće biti produžen ugovor sa Vojskom Srbije. Na nova radna mesta računa više od 1.600 pripadnika oružanih snaga koji su već navršili, ili su nadomak pete decenije života.

Ministarstvo odbrane trenutno traži način da ova grupa vojnika ostane pod opasačem do navršenih 48 godina, ali i da po isteku ugovora pronađe novo uhlebljenje. Prva adresa za to biće policija, ali i komunalna policija ili sudska straža. Zameni vojničkih uniformi policijskim ili stražarskim naruku idu i zakoni koji ovim bezbednosnim snagama dopuštaju preuzimanje zaposlenih koji su iskustvo stekli na drugim radnim mestima, ukoliko ispunjavaju i ostale uslove.

– Nije nam cilj da otpuštamo ljude sa iskustvom, ali zakon koji predviđa rok od 40 godina za profesionalnu vojnu službu je jasan – kažu u Ministarstvu odbrane. – Kao i ranije, ministar je naložio Sektoru za ljudske resurse da sagleda sve mogućnosti i predloži modalitete za produženje ugovora o radu.

OTPREMNINEVOJNI sindikalci ističu da bi profesionalnim vojnicima po isteku ugovora trebalo da sleduje pravo na otpremninu ili određeni iznos koji bi određeno vreme primali soldati kojima je služba istekla zbog starosti. Isluženim vojnicima nedostaje podrška za prekvalifikaciju i potragu za novim zaposlenjem.

Kako prosečan profesionalni vojnik već ima 31 godinu, pitanje radnog mesta u rezervi među najvažnijim je u Vojsci Srbije. Mač isteka ugovora i buduće potrage za poslom visi nad glavom gotovo svih 10.000 vojnika, koliko je trenutno u uniformi VS. Pitanje nastavka njihove karijere otvoreno je od početka profesionalizacije oružanih snaga, koja je počela još 2008, ali do danas nije pronađeno sistemsko rešenje.

U vojnom sindikatu Srbije kažu da je zadržavanje iskusnih i obučenih ljudi u interesu vojske, koja bi morala da pronađe trajno rešenje za njihov status.

– Profesionalni vojnici imaju veliki problem, jer uprkos beneficiranom stažu u 50. godini ne ispunjavaju uslov za starosnu penziju. Oni su tako prepušteni samima sebi – objašnjava Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Profesionalni vojnici važe za najugroženiju kategoriju zaposlenih u vojsci. Oni nemaju pravo na nadoknadu troškova stanovanja niti stambeno zbrinjavanje. Država ih se odriče kada pređu određenu starosnu granicu, iako korektno obavljaju svoj posao i redovno im se proverava fizička sposobnost. To su razlozi zbog kojih je Vojni sindikat pokrenuo inicijativu za unapređenje njihovog statusa, na čemu rade u saradnji sa Generalštabom VS.

Na sličnom tragu su i u Sindikatu odbrane Srbije, čiji je stav da je potrebna veća podrška radnoj integraciji vojnika po okončanju karijere.

– Potrebno je i da Vlada donese propise za zapošljavanje ili preuzimanje pripadnika Vojske Srbije na određena mesta u državnoj službi, koji bi pomogao definitivno rešavanje problema njihovog statusa – kaže predsednik ovog sindikata Aleksandar Popović.

MANjAK OFICIRA I PODOFICIRA

U VS trenutno je upražnjeno oko 15 posto od 29.060 radnih mesta predviđenih formacijom. Uprkos konkursima, najveći je deficit profesionalnih vojnika, kojih nedostaje oko 1.500. Oružane snage beleže i manjak od oko 650 oficira i oko 900 podoficira. U Ministarstvu odbrane napominju da bez obzira na šupljine u kadrovskoj piramidi, stepen popune kadrom omogućava izvršavanje svih zadataka vojske. (Novosti)