петак, 3 маја, 2024
vesti online

Кинески Хисенсе стратешки партнер Горења

После објављивања вести о кинеском партнеру, акције Горења порасле за 65 одсто
четвртак, 10.05.2018. у 18:53

ВЕЛЕЊЕ – Словеначки произвођач апарата за домаћинство Горење, који има и три фабрике у Србији, изабрао је за стратешког партнера кинеску групу Хисенсе, која је понудила 12 евра по акцији за већински удео у компанији од 50 одсто плус једна акција.

Како јавља словеначка агенција СТА, управа Горења је саопштила да је између три понуде које су стигле до уторка, 8. маја, изабрала Хисенсе који је дао највишу понуду.

Ова вест је данас изазвала стреловит скок вредности акција Горења на Љубљанској берзи од 65,44 одсто, на 11,25 евра у односу на јуче,.

На основу броја постојећих акција Горења крајем марта, Хисенсе ће, према рачуници СТА, платити удео од 50 одсто плус једна акција у словеначкој компанији више од 146,5 милиона евра.

Према понуђеној цени од 12 евра, укупна тржишна капитализација словеначког концерна износила би 293 милиона евра.

Према незваничним информацијама часописа Финанце, три кинеске фирме – Хаиер, Хефеи Меилинг и Хисенсе – доставиле су понуде за преузимање. Како тврди Финанце, другу најбољу понуду дао је Хаиер, у износу од 10 евра по акцији.

Поступак избора стратешког партнера почео је формално у фебруару ове године, а консултант Горења, компанија „Ротшилд & Ко” је пре тога ступила у контакт с бројним међународним компанијама и испитала могућности повезивања Горења с неким од великих играча.

Пословни дневник преноси, позивајући се на словеначке медије, да аналитичари у Словенији кажу да је понуда Кинеза изненађујуће висока, и да је углавном резултат њиховог интереса за тржиште ЕУ, али да није извесно да ли ће услов о продаји најмање половине акција бити испуњен с обзиром на процене о важности за националну економију концерна из Велења који запошљава велики број људи и један је од главних извозника.

Зато сматрају да закључивање посла није тако извесно како се тренутно чини.

Горење је лани остварило приход од 1,31 милијарде евра, што је четири одсто више него претходне године, док је нето добит износила 1,2 милиона евра, а за ову годину планира повећање продаје за десет посто. (Танјуг),(POLITIKA)