RUKOVODSTVO Ukrajine ne namerava da prizna bankrot zemlje iako Kijev više ne može da vraća dugove, a kreditori ne žele da im odlože izvršavanje obaveza. Premijer Arsenij Jacenjuk je na zaista neuobičajeni način objavio moratorijum na vraćanje Rusiji duga od 3,5 milijardi dolara rekavši da to i nije bio kredit već – političko mito!

– Moskva je dala svojoj marioneti koja je vladala Ukrajinom (tadašnjem predsedniku Viktoru Janukoviču) političko mito kako mi ne bismo imali bezvizni režim sa EU, kao i zajedničko tržište. Zbog toga smo mi sada uveli moratorijum na vraćanje duga Rusiji – kazao je Jacenjuk u emisiji „Deset minuta sa premijerom“.

Rok za povratak kredita je bio 20. decembar, pa će Rusija odmah posle Nove godine pokrenuti sudsku tužbu u Londonu. Ruski ministar finansija Anton Siluanov kaže da odluka rukovodstva u Kijevu da objavi moratorijum na ruski kredit ne može da anulira obaveze povratka duga.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u novembru ove godine predložio je varijantu odlaganja vraćanja duga po kojoj bi Zapad trebalo da bude garant. Moskva je bila spremna na varijantu prema kojoj Kijev ove godine ne vraća ništa, da bi naredne tri godine uplaćivao Rusiji po milijardu dolara godišnje. Ali niko od zapadnih država nije hteo da bude Ukrajini garant što pokazuje da trenutno niko ne veruje da će Kijev uspeti da izađe iz duboke ekonomske krize.

Ukrajinska vlada na čelu sa premijerom Jacenjukom ne samo što nije prihvatila predlog Moskve, već je postavila uslov da se oprosti petina duga, a ostatak da se isplati u naredne četiri godine.

Osim problema sa kreditom, Ukrajinu čeka nova nevolja u ekonomskim odnosima sa Rusijom. Moskva će za nekoliko dana ukinuti Ukrajini status zone slobodne ekonomske trgovine sa Rusijom. Naime, Ukrajina prvog dana 2016. postaje deo zone evropske slobodne trgovine pa Rusija ovim štiti svoje tržište da na njemu ne bi bilo evropske jeftinije robe. (Novosti)