понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

Kina je našla način da KONTROLIŠE EU

Predlozi koji je trebalo da spreče kineske investitore da se „razmašu“ u EU propali su zbog evropskih birokrata koji su omogućili kineskim igračima da slobodno preuzimaju strateške sektore evropskih kompanija.

Francuska, Nemačka i Italija žele da ograniče kineska preuzimanja u EU i bile su razočarane kada je odbijen njihov zajednički zahtev Evropskoj komisiji da se “razmotre mogućnosti za proveru (skrining) investicija iz trećih zemalja”, piše britanski Ekspres.

Oni su želeli da ovlaste Komisiju da nadgleda i eventualno blokira strana preuzimanja najvažnijih evropskih kompanija poput nemačke haj-tek kompane za industrijsku robotiku Kuka, koju je prošle godine kupio kineski proizvođač mašina i lonaca za pripremu pirinča.

Peking

Peking

Ali, njihov protekcionistički jezik nije ušao u zaključke samita u junu i zamenjen je razvodnjenom formulacijom, koja pozdravlja postojeću inicijativu Komisije da se “analiziraju investicije trećih zemalja u strateškim sektorima”.

Predlog je osujetila koalicija manjih država, tradicionalnih zagovornika slobodne trgovine poput Finske, Švedske i Holandije.

Kina je oduvek koristila veličinu sopstvenog tržišta za uticaj u pregovorima sa Evropom. Kritičari kineske trgovine i politike zaštite ljudskih prava, međutim, strahuju da je Peking našao novi način kako da utiče na Evropski savet, gde svetski lideri odlučuju. (BLIC)