петак, 10 маја, 2024
vesti online

Један Палестинац погинуо, више од 40 рањено у сукобима с израелском војском

JЕРУСАЛИМ – Један Палестинац је погинуо, а више од 40 је рањено у сукобима с израелским војницима у палестинском граду Наблусу, на Западној обали, саопштило је вечерас палестинско Министарство здравља.

Највише Палестинца рањено је бојевом муницијом, а шест тешко, навели су исти извори, преносе израелски медији.

Израелске снаге ушле су вечерас у Наблус, потврдила је војска, али није обелоданила детаље.

Очевици су изјавили да су војници опколили кућу оца израелског Арапина за кога се верује да је у понедељак убио ножем једног Израелца на аутобуској станици на Западној обали.

Сукоби су избили када су се израелске снаге повлачиле из тог кварта. Исти извори наводе да је ватра отворена на војнике из избегличког логора Балата.

Такође је речено да су неки Палестинци ухапшени.

Израелске безбедносне снаге од понедељка трагају за 19-годошњим Абедом ал-Хакимом Асијем који је ножем убио једног јеврејског насељеника пред јеврејским насељем Ариел. Нападач, израелски Арапин из Јафе крај Тел Авива, син је Израелке и Палестинца.

Јутрос су израелске безбедносне снаге убиле једног Палестинца, осумњиченог да је почетком јануара у оружаном нападу из возила у пролазу убио рабина на Западној обали.

Од 6. децембра, када је председник САД Доналд Трамп саопштио да признаје цео Јерусалим као само израелски ни град, учестало је палестинско насиље, а протести су избили широм муслиманског света. Трампов потез се сматра заузимањем израелске стране у вези с најкрупнијим питањем у вишедеценијском сукобу два народа, наводи Асошиејтед прес.

Палестински демонстранти су се од од тог Трамповог признања сукобљавали с израелским снагама не само на Западној обали, већ и у појасу Газе и 20 Палестинаца је убијено, рачунајући и вечерашњу жртву у насиљу. (Бета),(POLITIKA)