уторак, 7 маја, 2024
vesti online

Čekajući nove vlasnike

Čekajući nove vlasnike

Autor: Jasna Petrović-Stojanovićsubota, 22.10.2016. u 22:00

Banje i rehabilitacioni centri širom Srbije uskoro dobijaju novog gazdu. Umesto Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, u čijem je vlasništvu većina banja i u čiju se gradnju od sredine sedamdesetih godina prošlog veka ulagalo parama od doprinosa zaposlenih, novi gazda biće po pola država i novi privatni vlasnik. Tamo gde za to bude prilike, država je spremna i da sve prepusti novom vlasniku.

Od kada je Aleksandar Vučić, premijer Srbije, u svom ekspozeu naveo da je jedan od prioriteta nove vlade i privatizacija banja, kako bi se od njih brzo napravila profitabilna preduzeća i objasnio da je nedopustivo što Fond PIO tuži državu nastojeći da dokaže da ima vlasnički udeo u banjama, penzijski fond se složio s tim.

To, međutim, nije bio stav i prethodnog rukovodstva ovog fonda koje je u nameri da sačuva dalje rasipanje sopstvene imovine, u junu 2006, podnelo tužbu Ustavnom sudu, zbog tadašnje odluke Vlade kojom se omogućava dalja prodaja banjskih lečilišta, bez zelenog svetla pravih vlasnika. Stav Fonda bio je jedinstven – da je nedopustivo da se banje i specijalne bolnice tretiraju kao državna svojina jer nema banje u Srbiji u kojoj Fond nije izgradio makar jedan kapitalni objekat za rehabilitaciju. (Politika)