субота, 27 априла, 2024
vesti online

Janjić: Prestanite da se kao deca igrate vozićima

Pokušaj uvođenja linije voza od Beograda do Kosovske Mitrovice spada u razvijenu praksu političko-propagandnih incidenata koje treba da ojačaju poziciju u pregovorima, kaže direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Dušan Janjić

Foto: Petar Dimitrijević / RAS SrbijaDušan Janjić

– To je dobronamerna interpretacija. A pošto su u toku pregovori i oko železnice, racionalno tumačenje je da ovo ima veze i s tim pregovorima. S druge strane, očigledno da i Priština vodi psihološko-propagandni rat u cilju jačanja svojih pozicija, tako da im je dobrodošao ovaj voz – kaže Janjić za N1.

Dodaje da je voz bio „neobičan“ u pogledu izgleda, ali da je „neobično i obrazloženje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da prenosimo poruku o kulturnim vrednostima“.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

– Đurić mora da objasni koji su to benefiti – politički, bezbednosni i ekonomski – koje je on želeo da postigne ovim vozom. Ali znajući da on sam ne može da donese odluku, bilo bi racionalno da kaže da je hteo da ojača pregovarčku poziciju oko pruge ili čak da kaže da, pošto Priština previše insistira na teritorijalnom integritetu, mi smo hteli da im pokažemo da nije tako – kaže Janjić.

Prema njegovom mišljenju, ćutanje o vozu otvara prostor za manipluacije koje idu na štetu Beogradu.

– Ponavljaju se devedesete godine da ovde neko vodi propagandu i bezbednosne akcije, a da gubi propagandni rat. Racionalno pitanje je da li taj ko stoji iza ovoga želi prekid Briselskog dijaloga ili da ojača političku poziciju Beograda pred nastavak pregovora – pita se Janjić.

On smatra da je reakcija premijera Srbije Aleksandra Vučića, da se voz zaustavi, bila dobra.

– Procenjeno je da bi svako dalje provociranje dalo alibi Prištini da dovede ROSU do granice i nanelo bi štetu i veliki rizik po Srbiju.To je bila dobra odluka, ali mislim da Vlada mora ozbiljno da analizira način, organizaciju i političke efekte delovanja Kancelarije za KiM u poslednja tri meseca – smatra Janjić, dodavši da je „Beograd morao znati da ovakav voz ne bi prošao“.

On navodi i da se oko Kosova vode „ozbiljne geopoitičke i bezbednosne igre“.

– U tim igrama učestvuju i Beograd i Priština. Ali i SAD i Evropska unija na strani Prištine i Rusija na strani Beograda. To je igra koja je najavljivana u medijima – o mogućim oružanim sukobima na granici Srbije i Kosova i delu Sandžaka, vezano za povratak islamskih terorista. Slična sitaucija je s Hrvatskom i Republikom Srpskom – kaže on.

Zato, ističe Janjić, svaka buduća akcija mora biti bolje osmišljena i diplomatski pokrivena“, kao i da se javnosti mora reći da se „ulazi u rizik oružanih sukoba“. (Blic)