четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

KINEZI BESNI: Tramp je SMEŠAN, igra se sa vatrom

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp govori kao „ruki“, pišu danas kineski državni mediji ocenjujući da je „dostojan prezira“ način na koji on upotrebljava američku poziciju o Tajvanu kao monetu za potkusurivanje.

Donald Tramp

Donald Tramp

Kritikujući Trampovu strategiju, tabloid „Global Tajms“ poručuje da će Peking imati jak odgovor na bilo kakvo razmatranje politike „jedne Kine“.

„U prošlosti, Tramp je umeo da nas razbesni, ali sada ga smatramo smešnim. Uz nagli uspon u političkom životu, on je bio neverovatno samouveren u svom prividnom znanju posla, iako govori kao ruki“, navodi taj list.

Kineski list na engleskom jeziku „Čajna dejli“ optužuje Trampa da se „igra vatrom“, prenosi AP.

„Ukoliko je Tramp odlučan da odigra taj potez pri stupanju na dužnost, neizbežno će uslediti period žestokih, štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice“, navodi taj list.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u nedelju da se o politici „jedne Kine“ ne može pregovarati, ponovo odbacivši nagoveštaj Trampa da bi američku politiku u pogledu Tajvana mogao da iskoristi kao „monetu za potkusurivanje“ izmedju dve strane. (Blic)