субота, 27 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Indija i Sjedinjene Američke Države zaključili su mapu puta za saradnju

Indija i Sjedinjene Američke Države zaključili su mapu puta za saradnju u odbrambenoj industriji za narednih nekoliko godina.

 Odnos Indije i Amerike IZVOR: PROFIMEDIA

Crni oblak sukoba nadvio se nad Indo-Pacifikom, a stabilnost regiona je postala naša jedina motivacija pri dogovaranju novih strateških partnerstava – ovo je rekao Modi u govoru pred predstavnicima američkog Kongresa tokom ovonedeljne državne posete SAD, što je ovekovečilo promene u bilateralnim odnosima njihovih zemalja.

Tako je između redova indijski premijer nagovestio da je poslednji bilateralni sastanak SAD i Indije imao još jednog neprimetnog gosta; Kinu. Si Đinping nije sedeo u fotelji Ovalnog kabineta, nije se ni pojavio na državnoj večeri, ali je jasno kao dan da je apsolutno svim gostima bio neprestano na pameti.

Ključni partner

Džo Bajden vidi Indiju kao ključnog partnera u promovisanju demokratskog globalnog poretka koji Kina i Rusija žele da promene. Narendra Modi, ipak, vidi SAD kao logističku i finansijsku podršku u tehnološkoj (ali i odbrambenoj) trci koju tajno vodi sa Kinom.

Iako su indijski zvaničnici izuzetno motivisani da po svaku cenu održe politiku formalne neutralnosti (posebno u kontekstu rata u Ukrajini), pozivajući se na Pokret nesvrstanih i ulogu koju su imali u njegovom osnivanju tokom Hladnog rata, sve veći broj Indijanci su otvoreni za ideju da unaprede saradnju sa SAD u pitanjima tehnologije i odbrane.

„U Hladnom ratu Indija je možda mogla da priušti da bude nesvrstana, ali samo zato što nije imala otvorenih teritorijalnih pitanja ni sa jednom od ‘zaraćenih’ strana“, rekao je Tanvi Madan, stručnjak za Indiju u vašingtonskom institutu Brukings. FT, dodajući da to neće biti moguće sa Kinom zbog graničnog spora na Himalajima.

Podsetimo, 2020. godine došlo je do eskalacije tenzija u provinciji Ladak, a život je izgubilo više od 20 indijskih vojnika. Kineske snage su tada de fakto pripojile region, zbog čega je Nju Delhi jasno stavio do znanja da neće normalizovati bilateralne odnose sa Pekingom dok se status kvo ne obnovi na granici.

Trzavice

Međususedski sukobi i dalje tinjaju. Peking je ove godine ukinuo akreditaciju čak trojici od četiri indijska dopisnika u Kini, čime je većina indijskih medija ostala bez novinara u toj zemlji. Komunistička partija tvrdi da su „na tako radikalnu meru bili prinuđeni jer Indija stalno diskriminiše njihove dopisnike u Nju Delhiju i ne želi da produži radne vize kineskim novinarima“.

Indija je ove godine po broju stanovnika „prestigla“ Kinu, ali i dalje zaostaje u domenu proizvodnje i tehnologije, posebno veštačke inteligencije. Nada se da bi uz pomoć SAD mogla poboljšati svoje izglede, kao i svoje kapacitete, nudeći zauzvrat jeftiniju radnu snagu.

„Kada sam poslednji put posetio Kongres, 2016. godine, Indija je bila tek deseta ekonomija sveta. Danas je već peta, a predviđa se da će uskoro skočiti na treće mesto na globalnoj sceni. Saradnja u oblasti odbrane je za nas odnedavno imenica, ali su SAD postale naš ključni odbrambeni partner“, rekao je Modi u govoru pred Kongresom SAD. Indija je poslednjih godina imala česte vojne vežbe sa SAD, a 2022. godine vežbe su organizovane i u saveznoj državi Utarakand na severu zemlje; tačnije na granici sa Kinom, što je Peking svojevremeno protumačio kao provokaciju.

Pitanje Rusije

Ali ovde dolazimo do manje prepreke u renesansi indoameričkih bilateralnih odnosa – do Rusije. Indija je jedna od zemalja koja nije htela da uvede sankcije Moskvi nakon početka rata u Ukrajini i ostala je lojalan i ključni kupac ruskih energenata.

Modi u svojim govorima stalno poziva na potrebu što skorijeg uspostavljanja mira u Ukrajini, bez prelaska „crvene linije“ i optužujući Rusiju za pokretanje nepotrebnog krvoprolića. Međutim, i u ovom kontekstu postoji prostor za saradnju – u nabavci naoružanja. Prema izveštaju SIPRI objavljenom u martu ove godine, odbrana Indije nabavlja čak 62 odsto svog naoružanja iz Rusije.

Međutim, zbog rata u Ukrajini i sopstvenih potreba, Rusija neće moći da isporuči Indiji obećanu količinu naoružanja u dogovorenom roku, što frustrira indijske zakonodavce koji povremeno traže druge izvore naoružanja. Pogotovo što susedna Kina poslednjih meseci sve manje krije svoje teritorijalne apetite u regionu.

„Odnos Rusije i Indije je već neko vreme pod velikim pritiskom i sve je jasnije da ovakvo partnerstvo neće biti održivo u svetlu svega što se dešava u Ukrajini“, rekao je Harš Pant iz Obzerver istraživačke fondacije. CNN.

Američki Stejt department je prošlog septembra potvrdio da su u „ozbiljnim“ pregovorima sa indijskim zvaničnicima zbog njihove zavisnosti od ruskog naoružanja. Bajdenova administracija mesecima pokušava da im dokaže da Rusija više nije pouzdan partner i nudi im alternativu u nadi da će Nju Delhi uspeti da Nju Delhi još više približi zapadnoj sferi uticaja.

(MONDO/Jutarnji.hr)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI