ATINA – SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

PREMA anketi agencije MRB, 63 odsto ispitanika očekuje da će se ove godine u Grčkoj dogoditi vanredni izbori.

Razlozi su, prema istraživanju na reprezentativnom uzorku, socijalni nemiri koji su izvesni zbog najavljenih mera vlade, kao i nesposobnost vlade Aleksisa Ciprasa da nađe rešenja u korist grčkog naroda.

U dane praznika raspoloženje Grka se dodatno pogoršalo u odnosu na prošlu godinu. „Zabrinuto“ je 64 odsto građana, „strah“ od 2017. oseća 47 odsto, „gnevno“ je 27 odsto, a „sramotu“ oseća 29,3 odsto ispitanih.

Duboko je pesimistično 77 odsto anketiranih i oni veruju da ne postoje nikakve šanse da održe standard iz 2016. godine. Strepnju da bi na Egeju moglo da dođe do „ozbiljnih problema“ između Grčke i Turske oseća 61,7 odsto učesnika u istraživanju agencije MRB.

I dalje je u porastu broj mladih koji bi napustili Grčku „ako im se ukaže dobra prilika“. Za razliku od prethodne godine kada je bilo 57 odsto takvih, anketa kaže da bi sada čak 70 odsto mladih između 18 i 24 godine krenulo u inostranstvo. Na listi želja, na prvom mestu je Nemačka, slede Engleska, Holandija, Švedska…

Ista agencija je objavila i rezultate o trenutnom rejtingu političkih stranaka i lidera.

Nastavlja se trend sunovrata vladajuće Sirize i njenog lidera premijera Aleksisa Ciprasa, kao i stalni porast popularnosti Nove demokratije i lidera konzervativaca Kirijakosa Micotakisa.

NOVA DEMOKRATIJA

Trenutno bi za Novu demokratiju glasalo 26,1 odsto Grka, za Sirizu 14,7, Zlatnu zoru 7,5, Pasok sa koalicionim partnerima 6,1, Komunističku partiju Grčke 6,1…(Novosti)