понедељак, 29 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoTehnologijaVestivesti online

GOLOGUZIJA HARA SRPSKIM PUTEVIMA

Foto: MUP Srbije/Instagram/borakonj

Još jedan u nizu prevaranta koji hara srpskim putevima uhapšen je u utorak od strane novosadske policije. U pitanju je Šveđanin koji se sa svojim „mercedesom“ pretvarao da je presretač i maltretirao građane. Ovakvo postupanje možda i ne treba previše da čudi posebno ako se uzme u obzir da paralelno sa ovom informacijom na društvenim mrežama kruži apel o lažnim blinkerima koji se mogu nabaviti u kineskim prodavnicama za 350 dinara. Ovo nije neuobičajena pojava na srpskim putevima, a proteklih godina bili smo svedoci velikog broja lažnih saobraćajaca.

Incident prilikom kog je uhapšen Šveđanin dogodio se u utorak u Novom Sadu, a automobil je zaustavljen kod benzinske pumpe na ulasku u taj grad, na auto-putu.

 

Pročitajte još:

 

Osumnjičenom su oduzeta dokumenta, ali i njegovo vozilo švedskih registarskih oznaka. On je odmah saslušan i očekuje ga suđenje, dok su sa njim u vozilu bile još dve osobe, protiv kojih neće biti pokrenut postupak.

350 dinara za blinkere

Paralelno sa ovom vesti, na društvenim mrežama se pojavio apel da u pojedinim kineskim tržnim centrima u kojima se prodaje sva vrsta robe za kuću, mogu da se kupe lažni blinkeri za svega 350 dinara, što ostavlja širok prostor za prevare.

 

Naime, sve češće smo svedoci da prevaranti ne biraju načine kako bi na što lakši način došli do para. Kako bi ostvarili svoje ciljeve ne prezaju čak ni da počine krivična dela, kao što je lažno predstavljanje, a svojim privatnim automobilima zasutavljaju građane na auto-putu i traže im novac za saobraćajne prekršaje.

Tako su nedavno uhapšena dvojica braće koji su svojim automobilom marke BMW sa lažnim blinkerima zaustavljali građane u toku vožnje.

Početkom aprila, pripadnici MUP uhapsili su mladića (24) i muškarca (35) zbog sumnje da su svojim vozilo presretali i zaustavljali vozače kod Gornjeg Milanovca. Za ceo slučaj se saznalo kada ih je patrola saobraćajne policije zasutavila prilikom redovne kontrole.

Foto: MUP Srbije

Njima su tada bili upaljeni blinkeri, a ispostavilo se da je vozač čak bio i pod dejstvom alkohola. Samo par trenutaka pre zaustavljanja, dvojica osumnjičenih presreli su drugo vozilo za čijim volanom je bio mladić i izvršili kontrolu njegovog vozila predstavljajući se kao pripadnici MUP.

Tokom 2018. godine, uhapšen je i poslat u pritvor muškarac D. T. koji je svojim automobilom imitirao „presretače“ i na Ibarskoj magistrali, auto-putevima i drugim većim magistralama zaustavljao građane i vršio kontolu saobraćaja.

On je tada vozeći svoj automobila „audi Q7“ i koristeći svetlosnu signalizaciju zaustavljao vozače i proveravao ih. Tom prilikom koristio je i lažne legitimacije koje je imao kod sebe. On je od vozača uzimao novac za njihove prekršaje.

Foto: Shutterstock

Nakon što je uhapšen, obavljen je i pretres njegovog stan i tom prilikom pronađeno je čak 11 pištolja, devet pušaka, pet lažnih legitimacija, 15 noževa, četiri optička nišana, dva elektro šokera i tri dvogleda.

Nakon poslednjeg događaja iz aprila ove godine, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je građane upozorilo na prevarante i objasnilo kako treba da izgleda pripadnik saobraćajne policije u presretačima, kao i u vozilima ove institucije.

Kako da ne nasednete na prevare

„Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća građane, kako ne bi bili žrtve lica koja se lažno predstavljaju kao policajci, pogotovo u saobraćaju, da svi saobraćajni policajci nose uniformu, na levoj strani uniforme u visini grudi imaju značku policije, a na desnoj oznaku sa prezimenom i brojem policijskog službenika koji mora odgovarati broju službene legitimacije“, saošteno je iz ministarstva i objašnjeno:

Foto: Nova.rs

„Građani koji su zaustavljeni u kontroli saobraćaja zbog izvršenog prekršaja imaju pravo da zatraže uvid u video zapis na kom se mogu videti vozilo kojim je izvršen prekršaj, registarski broj, kao i ostala obeležja prekršaja, bilo da li je prekršaj dokumentovan ručnim radarom, ili radarom koji je ugrađen u vozilo bez spoljnih obeležja policije, takozvani presretač“.

Mesto nesreće gde je pao avion u Batajnici
00:13
/
00:20