среда, 27 марта, 2024
vesti online

НЕМЦИ ОТПУШТАЈУ У ИНЂИЈИ: Од државе узели 1,4 милиона евра па деле отказе

Компанија „IGB automotivе komp“ прогласила око 30 радника технолошким вишком иако је од Србије добила новац за запошљавање 510 радника у новом погону.

IGB Automotive Komp (Фото: Јутјуб)

Фабрика грејача за седишта за путничке аутомобиле „IGB automotivе komp“ из Инђије, која је на име субвенција за отварање 510 радних места од државе добила 1,4 милиона евра, прогласила је око 30 радника технолошким вишком, међу којима и једну особу са инвалидитетом, пише Курир.

Радницима који су радили као редари у два фабричка погона ове немачке компаније изненада су уручена решења о отказу. Дан раније су им на рачун легле и паре за отпремнину, што их је, кажу, збунило.

Хватају се за главу

– Људи су без најаве добили отказе. Међу отпуштенима је и један брачни пар који је подигао два кредита од 1,2 милиона динара за вантелесну оплодњу и сад су обоје остали без посла. Отказ је добила и једна жена инвалид и њен супруг, иако имају троје деце. Фирма од државе узима новац за запошљавање нових радника, недељно запосли од 10 до 50 људи, а радници који су годинама радили за стално избачени су на улицу – каже извор листа упознат са ситуацијом у фабрици „IGB automotiv komp“.

Инвалид Бранка Ђорђевић каже да је добила отказ из освете јер је добила фирму на суду пре две године.

– Мене и супруга су позвали заједно да дођемо у фирму, иако смо били редари у различитим погонима. Од портирнице до кабинета директора Далибора Берића нас је спровело обезбеђење које је директор ангажовао за ту прилику јер се бојао да га радници гневни због отказа не нападну. Директор нам је рекао да ће на та места обучити и запослити друге раднике. Нова радна места ће назвати другим именом и узети поново новац од државе – каже Бранка и додаје да се консултовала с адвокатом, који јој је рекао да се фирма добро законски оградила и да само она као инвалид рада има шансе на суду.

Премашили број запослених

У мејлу из компаније „IGB automotivе komp“ лист није добио одговоре колико је запослених проглашено технолошким вишком и због чега. Уместо тога, послата је информација да у Србији послују дуже од 10 година и да уредно измирују све своје обавезе, како према 2.200 запослених, тако према држави и добављачима:

– Са Владом Србије потписан је споразум о субвенцији запошљавања и дефинисан број запослених на неодређено време, који је одавно премашен, и то за више од 150 запослених. (PRAVDA)