четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

EU PLAĆA NAVODNJAVANJE Dunav i Sava za dve žetve

Fazna izgradnja sistema po opštinama. Vodozahvati iz reka i akumulacije na Fruškoj gori

 Od navodnjavanja koristi će imati i voćari, od kojih mnogi izvoze rod

Od navodnjavanja koristi će imati i voćari, od kojih mnogi izvoze rod

SRODNE VEST

RUMA – Srem ima bogate poljoprivredne potencijale, ali pojedini delovi ovog regiona nemaju dovoljne količine vode. Zato su sve sremske opštine usmerile snagu na realizaciju projekta “Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem”, koji će finansirati Evropska unija i Austrijska razvojna agencija u okviru grant šeme Dunavske strategije, čija je vrednost 423.500 evra. Udeo EU iznosi 288.500 evra, dok je učešće regiona Srem 135.000 evra.

Budući da je reč o navodnjavanju celog Srema, što obuhvata oko 220.000 hektara obradivih poljoprivrednih površina, projektom su definisane i etape, odnosno, faznost izgradnje sistema po opštinama i podrazumeva izgradnju primarne infrastrukture navodnjavanja sa glavnim vodozahvatima na Dunavu i Savi i akumulacijama na Fruškoj gori.

– Verujem da će se projekat realizovati mnogo brže nego što je planirano i, naravno, očekujem i dalju podršku iz Evropske unije – rekao je Milan Polak iz Austrijske razvojne agencije.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović je istakao da će tokom 2015. godine biti izrađen i Prostorni plan za područje posebne namene za navodnjavanje Srema.

– Prostorni plan će dati planski osnov za budući razvoj Integralnog sistema vodosnabdevanja u Sremu. Realizacija tog projekta je za nas veoma važna, jer smo svedoci da se u svetu dešavaju velike klimatske promene. One će se negativno odraziti na poljoprivredu i zato je bitno izgraditi sistem za navodnjavanje i spremno ih dočekati – poručio je Puzović.

Novi sistem vodosnabdevanja posebno bi unapredio voćarstvo u iriškoj opštini, koja svoje voće već izvozi na inostrano tržište.

– Mi imamo nekoliko velikih proizvođača, koji na svojim plantažama imaju sistem navodnjavanja, i naravno pokazalo se da je to od izuzetnog značaja, naročito zbog kvaliteta voća. Ovaj projekat će u značajnoj meri doprineti manjim plantažama voća, gde će proizvođači takođe moći da poboljšaju plasman – naglašava Vladimir Petrović, predsednik opštine Irig.

Projekat će ući u realizaciju čim se prikupi neophodna dokumentacija, a gradiće se kako budu pristizala sredstva, kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Srem, koja je nosilac projekta.(Novosti)