петак, 10 маја, 2024
vesti online

Brisel pokrenuo istragu zbog Kineza u Smederevu

Brisel pokrenuo istragu zbog Kineza u Smederevu

Autor: Anica Teleskovićpetak, 08.07.2016. u 22:00

Си Ђинпинг, председник Кине, са председником Николићем и премијером Вучићем у „Железари Смедерево“ (19.6.2016.) (Фото Фонет)

Zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika. Slučajno ili ne, to se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je kineski „Hestil” i zvanično preuzeo „Železaru Smederevo”.

Kako je objavljeno na sajtu Evropske komisije (EK), antidamping procedura pokrenuta je za čelik koji je u Evropsku uniju (EK) stizao iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine.

Šta je bio povod za ovakvu reakciju evropskih zvaničnika? Formalno, Evropska asocijacija za čelik, požalila se administraciji u Briselu još 23. maja da je nekoliko zemalja, koje nisu članice EU, čelik prodavalo po cenama nižim od tržišne i da su zbog toga evropski proizvođači pretrpeli štetu.

Pre nego što je 18. aprila u Smederevu sa kineskim „Hestilom” potpisan ugovor o preuzimanju imovine „Železare Smederevo” u Srbiji se uveliko nagađalo hoće li Brisel dati zeleno svetlo za potpisivanje tog dokumenta.

Te spekulacije podgrejao je premijer Aleksandar Vučić jer je nekoliko nedelja pre zvaničnog potpisivanja istakao da nam je za to neophodna podrška Brisela.

„Politika” je tada pisala da Evropska unija nema načina da spreči potpisivanje komercijalnog ugovora između dve kompanije, koje pri tom, i ne dolaze iz EU, ali smo isticali da će nadzor Brisela tek početi nakon što „Hestil” preuzme čeličanu.

„Politika” je upozoravala da Brisel ima formalne mehanizme da Kinezima oteža pristup evropskom tržištu.

One se pre svega tiču Protokola 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, državne pomoći i izvoznih procedura.(Politika)