субота, 18 маја, 2024
vesti online

Od februara zvoni na +383

MEĐUNARODNA telekomunikaciona unija (ITU) trebalo bi danas da objavi svoj bilten u kom će objaviti da je Kosovu dodeljen trocifreni pozivni kod +383, a očekivanja Prištine su da će on „zazvoniti“ u februaru.

Do ovog broja Priština je došla uz odobrenje Srbije. Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić je 3. decembra poslao pismo ITU u kom je naglašeno da se daje pristanak da se trocifreni pozivni kod 383 dodeli geografskoj oblasti Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija.

U tom dopisu Ljajić je podsetio i na dogovor da se u tehničkim aneksima biltena ITU Kosovo pominje kao „Kosovo*“ sa fusnotom: „Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu, i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“.

Posle ovog koraka, na scenu je stupila Austrija, koja je od ITU zatražila da se započne proces dodele pozivnog broja, a procenjuje se da će biti potrebno barem dva meseca da se pozivni brojevi 377, 381 i 386, koji se trenutno upotrebljavaju na KiM, prebace na novi pozivni broj.

Kako je ranije objašnjeno iz Kancelarije za KiM, Beograd će se iz Prištine i dalje pozivati okretanjem „011“, a takav razgovor će se tarifirati kao međugradski. (Novosti)