недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Ердоган: Били смо и увек ћемо бити уз БиХ

Турски председник је истакао истинско пријатељство и братство Турске и БиХ које се, како је рекао, показало и данас и поново испричао причу о томе да му је први председник БиХ Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет.

„Рекао ми је Ердогане синко, ви се побрините за ово подручје. Никада Босну нисмо сматрали другим подручјем. Били смо и увек ћемо бити уз БиХ”, рекао је Ердоган.

За Европу је рекао да није „неко ново место”, те да су тамо преци Турака живели пре хиљаду година, у време Османске државе „Након распада османског царства повукли смо се у Тракију, али смо увек били на подручју Европе”, рекао је шеф турске државе и председник АК партије.

Истакао је да се у Европи већ рађају „четврта колена” Турака, који покушавају да остваре своје снове у земљама Европе.

Некада смо их, казао је, називали „курбетићима”, а сада их зовемо европским Турцима.

Он је турску дијаспору позвао да се уједине, јер само уједињеним Турцима може бити лакше и истакао да ова власт мора свој народ поново да споји са прошлошћу.

„Ви сте европски Турци и ви на том путу имате задатак”, рекао је Ердоган, који је дијаспору позвао да обавезно узму држављанства у државама у којима живе, те поручио да је турска држава развила формуле које ће им омогућити да узимањем држављанства не губе права у држави матици. Поручио им је да чувају своју веру и свој језик.

Позвао их је и да образују своју децу тако да знају турски, али, како је рекао, и немачки и енглески и босански…

Говорећи о многим погодностима којима је турска држава прибегла како би омогућила лагоднији живот турској дијаспори и бољу комуникацију са државом матицом, Ердоган је рекао да „ако Бог да ниједна европска држава неће остати без представништва, или амбасаде Турске”.

„Ви имате право гласа, а ми смо омогућили да можете то право да искористите у свим представништвима, амбасадама, па и граничним прелазима”, рекао је.

Посебно се обратио и младима у турској дисјапори истакавши да је у плану велики број пројеката који ће им омогућити да уче матерњи језик у оквиру редовног система образовања, а нево је и да су смањене казне за турске држављане због неслужења војске са 4.000 на 1.000 евра.

Ердоган је своје сународнике позвао да не наседају на прљаву пропаганда медија у земљама у којима живе, а која се води против њега лично и против турске државе.

Обећао је да ће учинити напор да се побољша и медијска ситуација, а пензионерима у земљама Запада је рекао да ће по повратку у Турску моћи да наставе да раде.

Припадницима полиције у другим земљама који не дозвољавају истицање турске заставе, назвао је бестидницима и позвао дијаспору да буде свесна, како је рекао, свих „игара и замки”.

„Уједините се без обзира на различитости, јер од тога ћемо сви имати користи. Ако сте у малим групама газиће ваша право, а ако се уједините и они ће се понашати другачије”, рекао је. (POLITIKA)