петак, 3 маја, 2024
vesti online

Дојче банка прихватила да плати казну од 240 милиона долара

NJУЈОРК – Немачка Дојче банка пристала је да плати казну од 240 милиона долара у оквиру нагодбе у приватном парничном поступку у САД, у ком је била оптужена за удруживање с другим банкама ради манипулисања референтном каматном стопом Либор.

Прелиминарна нагодба с немачком банком објављена је у уторак, када је поднета Окружном суду на Менхетну ради добијања одобрења судије, извештава Бизнис Тајмс.

Дојче банка је трећа банка по реду која је постигла нагодбу у споровима покренутим због манипулисања Либор каматном стопом.

Америчка Ситигрупа је прошлог јула склопила случну нагодбу у износу од 130 милиона долара, док се британска Барклиз банка нагодила за 120 милиона долара у новембру 2015. Дојче банка је негирала кривицу али је прихватила нагодбу како би избегла ризике и трошкове судског поступка.

Лондонску међубанкарску понуђену камату, Либор, банке користе за утврђивање каматних стопа на кредитне картице, хипотеке, студентске кредите и друге трансакције чија укупна вредност тежи стотине хиљада милијарди долара, као и за одређивање цене међусобних позајмица.

Инвеститори, међу којима су и град Балтимор и Универзитет Јејл у Њу Хејвену, у америчкој савезној држави Конектикат, оптужили су 16 банака за заверу с циљем манипулисања Либором, покренувши приватну судску парницу 2011. године.

Банке су до сада широм света платиле готово девет милијарди долара на име нагодби за решавање судских спорова везаних за намештање Либора. (Танјуг),(POLITIKA)