петак, 19 априла, 2024
vesti online

АМФИЛОХИЈЕ: Црногорско приморје проклето док се не врати Карађорђевићима

Амфилохије тврди да је део црногорског приморја проклет и да ће тако остати док се не врати у руке правих власника тј. у руке престолонаследника Александра Карађорђевића и његове породице.

Митрополит Амфилохије (Фото: mitropolija.com)

Митрополит црногорско-приморски каже да Карађорђевићима хитно мора бити враћена имовина у Црној Гори, у које спада земљиште на острву Свети Стефан, најлуксузнијем летовалишту на читавом приморју, вила „Милочер“, парцеле у Пржну, на којима је изграђен луксузан хотел „Краљичина плажа“.

– Све што је отето то је и проклето! Треба вратити свакоме, без обзира на то ко је, па и Карађорђевићима. Има доста ту и црквене имовине која је одузета. Наравно, и обичним грађанима треба земља да се врати. Комунисти су је одузимали за народ, онда је то било и разумљиво. Међутим, сада су неокумунисти то приватизовали. Они нису наводно комунисти, они су буржоазија, јер су присвојили све – рекао је Амфилохије.

Иначе, поред све наведене, некадашњу имовину Карађорђевића чине и и плац са родном кућом краља Александра на Цетињу и дворац Љесковац у Ријеци Црнојевића.

Карађорђевићи су раних 30-их година 20. века од староседелаца купили око 4.337 квадрата у Милочерском парку, након чега је краљица Марија Карађорђевић у дворац уложила 4,5 милона тадашњих динара. Пре него што је убијен у милочерском летњиковцу је такође боравио и њен супруг краљ Александар, а након Другог светског рата летњиковац је претворен у луксузни хотел.

По доласку комуниста на власт Карађорђевићима је сва имовина у Југославији, па тиме и у Црној Гори, одузета.

Драгомир Ацовић, председник Крунског савета, каже да би се са Амфилохијевим речима сложио сваки човек.

– Мислим да не постоји нико ко мисли другачије, а друга је ствар што власт у Црној Гори мисли другачије. Иначе, тај захтев за повраћај имовине стоји тамо годинама, примљен је и на њега нема ни одговора ни решења све ово време. То што је митрополит рекао то мисли сваки поштеномислећи човек – каже саговорник.