понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

Danas je Petrovdan: Dan kada se mesi poseban kolač a devojke gledaju da li će se udati

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

 


Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, koji se često povezuje sa Ivanjdanom. On obeležava promene u prirodi koje donose sledeće godišnje doba i hladnije vreme.
Sveti apostol Petar je bio ribar, koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

 

Sve što vas interesuje o obeležavanju verskih praznika možete pročitati ovde.

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od najvećih propovednika i teologa. Obojicu je u Rimu pogubio car Neron.
Sve devojke koje su 7. jula posadile žito, danas gledaju kako je izraslo i ako su izrasle klice koje su se savile kao prstenovi, ove godine će se sigurno udati.